IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на САЩ и ЕС омекотяват удара от пандемията върху икономиката на Русия

Годините на изолация позволиха на Москва да натрупа средства, с които по-лесно да преживее задаващата се глобалната икономическа криза

20:14 | 20.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Преди шест години САЩ и Европейският съюз ЕС) затръшнаха вратата за банкови кредити за руските компании, които гладуват на своя пазар. Суровите мерки имаха за цел да накажат Русия заради военни интервенции в Украйна и Сирия и за намесата в американските избори през 2016 г. в помощ на Доналд Тръмп, пише The New York Times.

Парадоксално е обаче, че тези санкции срещу Москва и политиките, които Русия предприе в отговор, подготвиха Кремъл за това, което връхлетя този месец: универсална дислокация на глобалната икономика, причинена от пандемията от коронавирус и ценовата война на петролните пазари, довела до срив в цените на петрола и приходите, на които Русия разчита, за да подкрепи социалните разходи.

Русия влиза в кризата с издути финансови резерви, а големите ѝ компании са почти без дълг. След като Русия беше засегната от санкциите, правителството на президента Владимир Путин се приспособи към изолацията и на практика беше принудено да се подготви за икономически шокове като този, който удря в момента глобалната икономика.

"Русия ще бъде малко по-добро в сравнение с другите страни заради опита си, заради санкциите и заради резервите", заяви Владимир Тихомиров, главен икономист в BCS Global Markets, като подчерта наличните около 600 млрд. долара златни и валутни резерви, които Русия е натрупана. 

В същото време Русия пое тежък удар от срива на цените на петрола, като рублата загуби около 20% от стойността си през последните седмици. Петролът и природният газ представляват около 60% от износа на Русия.

Все още е рано да се прогнозира как ще се разпространи вируса и как различните правителства ще реагират. Като се има предвид състоянието на руската икономика и недобре финансираната ѝ здравна система, вирусът може да има катастрофални последици. С плътното сцепление на държавата с новинарските медии много руснаци подозират, че Кремъл може да скрие мащаба на проблема или степента на готовност, затруднявайки евентуален ефективен отговор.

Все пак някои страни, в това число и Русия, изглеждат по-добре позиционирани от други. За Москва това състояние е свързано със западните санкции.

Вземете например санкциите от 2014 г., ограничаващи заемите от западните финансови институции до максимум три месеца. Руските компании отговориха, като изплатиха дълга си, така че общият държавен и корпоративен външен дълг на Русия падна до 455 млрд. долара в началото на тази година от 713 млрд. долара през 2014 г. За разлика от нея, западните компании се възползваха от ниските лихви, за да наберат трилиони долара дълг през последното десетилетие.

Руското правителство в четвъртък публикува плана си за овладяване на вируса и поддържане на икономическата активност. В него се казва, че всички пациенти с пневмония вече ще бъдат тествани и че страната произвежда по 100 000 теста на ден.

Планът ревизира правилата за болнични, така че компаниите да плащат аванс, когато служител бъде принуден да прекрати трудова дейност по болест. Той ще се възползва от суверенния фонд на страната, за да изплаща бонуси на медицинските работници.

Русия разполага с 55 000 болнични легла за лечение на пациенти с коронавирус и 40 000 вентилатори, които са критични за лечението на най-тежко болните пациенти, се казва в изявлението. До петък Русия е съобщила за 199 случая на COVID-19.

Години наред икономистите критикуваха руската икономическа политика като прекалено консервативна, наблягайки на спестяването от разходите. Изглежда, че тя отразява руско убеждение, че колкото и да са лоши нещата днес, те винаги могат да се влошат в бъдеще. Сега тази политика изглежда оправдана, особено с оглед на това, че страната разчита на добива на природни ресурси за повечето си приходи.

"Русия е по-готова от всякога в историята си", заяви Владимир Осаковски, главен икономист за Русия в Bank of America, като се позовава на икономическия спад от разпространението на вируса.

Русия изгради тези резерви през целия период на санкции, като записа в бюджета си изкуствено занижена оценка за глобалната цена на петрола. Данъкът върху печалбите над това ниво постъпва в националната касичка. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна едва с 1,3% през миналата година, но постави Русия в солидна позиция, докато светът се сблъсква с коронавируса.

Руският селскостопански сектор също се възползва от промените, въведени след санкциите върху вноса на храни.

От 2014 г. делът на внесената храна на руския пазар падна до около 10% от около 25 на сто.

„Дори и при лош сценарий Русия може да преживее този шок по-добре от много други икономики“, смята София Донец, икономист в московска инвестиционна банка „Ренесанс“, който се върна на работа тази седмица след изкарана задължителна карантина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Ами отиди да живееш в Русия? От мойте приятели русофили само един работи за руска фирма - руска, руска колко да е руска (двама собственици руски евреи живеещи в Кипър, фирмата дъщерна на английска фирма за залагания) - след санкциите местят офисите от Русия в България. Но иначе, това не означава, че Русия е най-зле - ако се провери, всяка година в Русия има около 200 000 мигранти, срещу 500к+ мисля за Германия и почти 1 млн. за САЩ. Просто има много българи, които се възхищават на Русия, но много малко, които ще застанат зад думите си с някакво действие (много е по-добре там, ама не бих отишъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Borislav.Borisov.I
преди 4 години
В първата част на статията ни се обяснява какви удари е получила Русия от запада поради факта, че се е изправила против същия този запад, а не се е подчила, и това изкарано като агресия от страна на Русия разбира се! После става ясно, че някак си успяла да натрупа огромни резерви, въпреки санкциите и слабата и икономика! Напълно невярна статистика за износа на горива в проценти от общия износ. Като цяло статия в обичайния анти-руски стил, който се наблюдава от десетина година. Това, което се вижда с очи обаче е, че нито Русия е толкова зле, нито колективния запад е толкова добре, колкото се опитват да ни кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 4 години
А и да не забравя няколко пъти през 2014 и 2016 Рублата е била по евтина и после е поскъпвала. Теб какво те притеснява че курса на валутата им е пазарен ? Трябва да го фиксират специално заради теб ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 4 години
Минавайки само отговарям, въпреки че знам че няма смисъл. Най евтина е била на 18 март 88,51 рубли за евро, в следващите дни рублата поскъпва - примерно цената днес е 86,08 рубли за евро. И сега какво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Само минавам да попитам, колко струва днес валютката на тия с "издутите финансови резерви"?Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
korn
преди 4 години
Айде всички руски *** да се яват на линия да защитават руските пиянки. Всички нещастници неуспели в живота,съединявайте се.Скачайте на москвичите, слагайте червените вратовръзки и вперьод. За Русию.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
dr.5rov
преди 4 години
Както се казва, това което не те убива те прави по-силен. Русия е зле но си осигури оперативно пространство и ако хората там знаят как да действат, Рисия ще може да напредне много, но се съмнявам, че са подготени за това. Пак ще ги избие в някаква непродуктивна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 4 години
Както се казва "Силите, които искаха да причинят зло, направиха добро!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още