Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Санкциите не могат да спрат руското икономическо влияние в Европа

Нов доклад поставя основен акцент върху три държави от Западна Европа, които умишлено или не позволяват на Москва да упражнява влияние

Санкциите не могат да спрат руското икономическо влияние в Европа

Австрийският канцлер Себастиан Курц (вляво) се ръкува с руския президент Владимир Путин (вдясно) по време на посещението си в Кремъл през 2018 г. Снимка: Ройтерс

Русия се възползва от непрозрачните закони за корпоративни регистрации, по-свободната данъчна среда и гъвкавите антикорупционни практики, за да разшири своя икономически отпечатък в някои определени държави в Западна Европа. Това показва доклад на надпартийния американски аналитичен център Center for Strategic and International Studies (CSIS), публикуван в понеделник. Материалът е съвместен проект с българския Център за изследване на демокрацията.

Това е вторият проект от поредицата на CSIS за анализ на действията на Русия в други държави, чието начало бе поставено през октомври 2016 г.

Още по темата

В него фокус се поставя върху три държави – Австрия, Италия и Холандия, наричани „благоприятни“, тъй като техните финансови и политически системи умишлено или не позволяват на Москва да упражнява своето политическо и икономическо влияние, съобщава в. Wall Street Journal.

Руските инвестиции в Австрия почти са се удвоили след кризата с анексирането на полуостров Крим през 2014 г., след която САЩ и Европейският съюз въведоха санкции срещу Русия. Средствата възлизат на над 16% от преките чуждестранни инвестиции в Австрия през 2017 г. спрямо около 8% през 2013 г., показва докладът.

В Италия икономическите връзки с Русия са се развили на фона на застоя в управленските стандарти в Италия и това, че някои водещи политически партии в страната споделят част от възгледите на Кремъл, включително по отношение на евроскептицизма и борбата с миграцията.

Руски компании са осъществили стратегически инвестиции в италианските сектори на енергетиката, телекомуникациите и недвижимите имоти. В същото време италианските банки се нареждат на второ място след швейцарските по отношение на финансовата си експозиция спрямо Русия.

Междувременно Холандия се е превърнала във втория по големина търговски партньор на Москва. Руските активи в кралството са нараснали до 121 млрд. долара през 2017 г. от 49 млрд. долара през 2009 г. В този случай по-голямата част от ръста се е генерирала преди 2014 г. и влизането в сила на санкциите, въпреки че размерът на руските активи в страната остава стабилен през последните години.

Според Хедър Конли, бивш служител на Държавния департамент и автор на доклада, неговата цел не е да порицае Европа или трите държави, а по-скоро да привлече внимание към – по думите ѝ, спешната нужда от по-голямо трансатлантическо сътрудничество при борбата с незаконните финансови потоци.

Това сътрудничество направи крачка назад, след като миналия месец Европейската комисия постави американските територии Пуерто Рико, Гуам, Американска Самоа и Вирджинските острови в списък с юрисдикции със слаби регулации срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

„Сочим се с пръсти едни други. Но не предприемаме стъпки заедно“, заяви Конли, която е и вицепрезидент на CSIS. „И двете финансови системи (американската и европейската – бел. ред.) под различни форми са експлоатирани“, допълва тя.

Финансовите потоци, включени в доклада, не са с незаконен характер и не нарушават съществуващите срещу Москва санкции.

„Макар по своята същност да няма нищо незаконно в сътрудничеството между руските и европейските корпоративни интереси, непрекият контрол на Кремъл върху руския бизнес го прави податлив на натиск“, се казва в доклада.

Противоречията около финансовата прозрачност не се ограничават само до Европа. В САЩ неведнъж също е имало трудности при изискването на повече информация за това кой стои зад трансакции с недвижими имоти или корпоративна собственост.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
majnata до: mavericos4
преди 4 месеца
"...а диктаторът-джудже няма да изкара още дълго."

От август'15а го слушам това ...
4
 
8
 
4
преди 4 месеца
... стоена, кухоу и компания ще има да си хапят задни ците от тук на сетне. ...американските " страшилища " не са чак толкова опасни! ....параз брачеди, пазар!
9
 
5
 
3
Стоян Петров до: mavericos4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За какво намекваш, че диктатора-джудже има здравословни проблеми и ........... или, че скоро няма да бъде диктатор, а само обикновено джу.дже?
12
 
9
 
2
khao до: mavericos4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
именно, но фалшивите новини се познават само по заглавието и тази не прави излючение... ако прочетеш статията (или поне до половината, че не издържах натам), ще видиш че за никво влияние не се говори, ами за чисто криене на откраднати пари, нещо в което Австрия е известна от години.. и нашите политици си крият част от парите там.
21
 
9
 
1
преди 4 месеца
Какво икономическо влияние, след като размерите на икономиката и са съспоставими с тези на Испания, а диктаторът-джудже няма да изкара още дълго

Още от Европа
Германските домакинства – заможни както никога досега