IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi купува британския разработчик на моноклонални антитела Kymab

Със сделката компанията придобива експериментални лекарства за редица възпалителни заболявания

13:25 | 11.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Sanofi купува британския разработчик на моноклонални антитела Kymab в сделка на стойност 1,45 млрд. долара, с което ще придобие експериментални лекарства за възпалителни заболявания, както и за рак, съобщава Bloomberg.

Френският производител на лекарства ще получи глобални права върху KY1005, човешко моноклонално антитяло с нов механизъм на действие и потенциал за лечение на различни заболявания, се казва в изявление на базираната в Париж компания.

Споразумението с Kymab се случва малко след като Sanofi плати 3,4 млрд. долара за американската биотехнологична компания Principia Biopharma Inc., която разработва набор от лекарства, известни като инхибитори на BTK за лечение на автоимунни заболявания. 

Съгласно условията на сделката, Sanofi ще плати 1,1 млрд. долара предварително и до 350 млн. долара при постигане на определени етапи. Базираната в Париж компания заяви, че планира да финансира трансакцията с пари в брой.

Акциите на Sanofi поскъпнаха с по-малко от 1% до 79,19 евро за брой по време на търговията в Париж.

KY1005 на Kymab показва резултати в лечението на тежка форма на екзема, наречена атопичен дерматит, но може да работи и при редица възпалителни заболявания.

Лекарството има потенциал да балансира имунната система, без да я потиска, каза Sanofi. Засега лекарството показа, че действа по-добре от плацебо за контролиране на атопичния дерматит в междинния етап на клиничните изпитвания.

С покупката Sanofi ще получи и експериментално лечение на рак с моноклонални антитела, което е в ранен етап на клинични проучвания.

„Придобиването на Kymab добавя KY1005 към нашето портфолио за потенциално първокласно лечение за редица имунни и възпалителни заболявания. Новият механизъм на действие може да осигури лечение на пациенти, които не получават оптимални резултати от наличните терапии “, каза Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Sanofi „От досегашната ни работа по имунологични заболявания разбираме колко е важно да се намери правилното лечение за всеки пациент“, добави той.

„Споразумението е доказателство за ангажираността и стремежа на целия екип на Kymab и имаме удоволствието да получим това одобрение от Sanofi“, добави Саймън Стърдж, главен изпълнителен директор на Kymab. „Със своите големи глобални ресурси, ние вярваме, че Sanofi е перфектният партньор за напредъка на гамата от продукти на Kymab и сливането ще съкрати времето, необходимо на нашите нови терапии да стигнат до пациентите“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още