IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sanofi ще придобие американска биотехнологична компания срещу 3,4 млрд. долара

Principia попадна в центъра на фокуса на френския фармацевтичен гигант заради разработките си в области като терапия на редица автоимунни заболявания

12:33 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската фармацевтична компания Sanofi планира да придобие американското биотехнологично дружество Principia Biopharma Inc в сделка за 3,4 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Базираният в Париж концерн се насочва към иновативни терапии, за да стимулира растежа при новия главен изпълнителен директор Пол Хъдсън.

Сделката ще позволи на Sanofi да поеме пълен контрол върху компанията, която се фокусира върху лечението на множествена склероза и редица автоимунни заболявания, се казва в изявление в понеделник. 

Bloomberg съобщи миналия месец, че Sanofi проучва потенциални придобивания на американски биотехнологични компании, включително и на Principia.

Според съобщението Sanofi ще плати 100 долара за акция, което представлява премия от 10% над цената на книжата на Principia в края на търговията в петък, която скочи с близо 66% от началото на тази година. По този начин общата стойност на собствения капитал ще възлиза на приблизително 3,7 млрд. долара.

Сделката е втората по големина фармацевтична придобивка през тази година, след като през март Gilead Sciences Inc се съгласи да плати 4,9 млрд. долара за закупуване на производителя на онкологични лекарства Forty Seven Inc. и ще предостави достъп на Sanofi до редица лекарства, известни като ВТК инхибитори, които се разработват за лечение на автоимунни нарушения.

Изпълнителният директор Хъдсън се опитва да модернизира френската компания, като се фокусира върху бързоразвиващите се райони, където новите лекарства предоставят по-големи приходи.

Решението на Sanofi е предшествано от сделката на фармацевтичния гигант през декември за закупуване на Synthorx Inc. за 2,5 млрд. долара. Хъдсън обяви нова стратегия за компанията, заявявайки, че ще сложи край на своя „лов“ на нови лекарства срещу диабет и сърдечни заболявания, което ще помогне на дружеството да спести повече от 2 млрд. долара и да се съсредоточи върху области, които са узрели за иновации като лечение на рак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още