IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Германия: От явна конфронтация до компромис за "Северен поток 2"?

От двете страни на Океана вече се подготвят за преговори по проекта и възможни решения той да заработи

14:06 | 15.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ситуацията около "Северен поток 2" се променя, пише германското издание Handelsblatt, позовавайки се на свои източници. Според тях в САЩ вече се отказват от политиката на явна конфронтация, водена от предишната администрация на Белия дом и президента Доналд Тръмп. И от двете страни на Атлантическия океан вече се вижда воля за компромис.

В Германия се готвят за "пакетно решение", а подобни са нагласите и в САЩ, според източници на изданието. Двете страни търсят механизъм, който да не позволи Русия да оказва натиск върху Украйна или други държави чрез транзита на природен газ.

Handelsballt посочва, че в Германия много внимателно анализират тази възможност, за да не бъдат зависими по отношение на доставките на природен газ пък не от Русия, а от Украйна. Вариант за Берлин е изготвяне на политическа декларация, с която федералното правителство поема ангажимент да спре "Северен поток 2", ако Кремъл използва енергийните доставки като оръжие срещу съседните си страни.

Подобен механизъм обаче поражда много въпроси. Един от тях например е как ще бъдат спрени доставките, след като веднъж е дадено разрешение за експлоатация и не е ли логично, че компанията Nord Stream 2 AG, която управлява проекта, ще поиска обезщетения за прекъсването на работата.

САЩ предлагат още и Германия да помогне на Украйна за изграждането на инсталации за производство на зелен водород в замяна на разрешението да заработи "Северен поток 2". Това изглежда приемливо за Берлин. Значително по-голям потенциал за възникване на сериозни различия е въпросът за предоговаряне на транзита на природен газ за Европа през Украйна, допълва още германското издание.

На този етап още не е имало преки преговори между САЩ и Германия по "Северен поток 2". Една от причините е, че все още администрацията в Белия дом не е окомплектована.

Когато бъдат назовани и утвърдени компетентните институции в САЩ, контактните лица и колеги на министъра на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в новата американска администрация, "тогава, разбира се, ще водим диалог", коментират източници на германското издание в германското Министерство на икономиката.

От Зелените обаче предупреждават, че във Вашингтон вече се изграждат стратегии за действие относно газопровода. Лидерът на партията Аналена Бербок поиска федералното правителство да информира Бундестага за позициите си по казуса.

"Във всички случаи германското правителство трябва да се откаже от всякакви планове за изкупуване на газ, добит при фракинг от САЩ", категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
v_tin
преди 3 години
Е да де, аз какво съм написал- карбонови данъци- врътват крана и това е. Зашото данъците са за всички, не само за руския газ. Когато са в опозиция политиците приказват разни работи, но като станат управляващи се вижда че по добра алтернатива няма за момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Ти кат оня, дет викал то най-лесно се вадят пънове, подкопайш ги ,подкопайш ги и готоо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Нали сте наясно, че има санкции които са наложени от конгреса и сената на САЩ. Приет е закон и неговото изпълнение не зависи от това с какво настроение ще се събуди Байдън(ако изобщо се събуди, амо това е друга тема). За евентуалното премахване на санкциите ще трябва да почакате поне година. Без да се премахнат може да строите, но няма да работи. В крайна сметка ако заработи ще работи наполовина. И като работи на половина в Германия се говори, че следващото правителство на консерваторите и зелените щяло да го затвори. И се говори също, че отрочето на путин Алтернатива за Германия се спихнало и почти вече не давало признаци на живот. И Европата готви едни карбонови данъци, мале, мале. Ама то с руските празни приказки, така става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
От двете страни на Океана вече се подготвят за преговори по проекта и възможни решения той да заработи---------------------------------------------------------------------с две думи ужс и са Ватнешката група ко прайми в случая ? треа връщат грантовете шот милионите им коментарите тука беа безполезни зaaeeби.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
v_tin
преди 3 години
Германия много лесно може да разнообрази доставчиците си- врътват крана на потока и започват да купуват друг газ от което говедарите ще са щастливи, защото и тях ще ги огрее, зер газпром сега прави рекордни доставки за германия , отделно хранилищата били на 30% пълни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още