Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

САЩ и Китай остават основните търговски партньори на ЕС и през 2016 г.

На първо място и при вноса, и при износа за България е най-голямата икономика в съюза - Германия

САЩ и Китай остават основните търговски партньори на ЕС и през 2016 г.

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай продължават да бъдат двата основни търговски партньора на Европейския съюз и през 2016 г. Това сочат последните данни за търговията на съюза, публикувани в сряда от Евростат.

Търговията на ЕС със САЩ възлиза на 610 млрд. евро от общата търговия на стоки на ЕС, а с Китай – на 515 млрд. евро.

Още по темата

Двете страни задминават сериозно следващите основни търговски партньори на съюза. На трето място се нарежда Швейцария (264 млрд. евро, или 7,6%). Въпреки санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим, страната продължава да е силен търговски партньор, заемайки 4-та позиция с търговия на стоки за 191 млрд. евро. На пето място пък се нарежда Турция със 145 млрд. евро.

Според Евростат обаче тенденциите, наблюдавани през последните години, са много различни за водещите търговски партньори на ЕС. След значителен и почти непрекъснат спад до 2011 г. делът на САЩ в общата търговия на стоки на ЕС е започнал да се увеличава отново, достигайки почти 18-процентов дял през миналата година.

Делът на Китай пък почти се е утроил спрямо 2000 г., нараствайки от 5,5% до 14,9% през 2016 г. Именно заради санкциите срещу Русия нейният дял в общата търговия на ЕС се е понижил почти наполовина до 5,5% през 2016 г. Въпреки липсата на подобни мерки срещу Япония обаче в търговските ѝ отношения с ЕС се наблюдава подобна тенденция от 2000 г. до 3,6% през 2016 г.

По отношение на Швейцария и Турция нещата остават сравнително стабилни през периода от 2000 г. насам.

Най-търгуваните категории стоки през миналата година са били машинно и транспортно оборудване, други производствени стоки и химикали.

За повечето страни членки на ЕС основният партньор за износ на стоки през 2016 г. е била друга страна членка. Изключение правят Германия, Ирландия, Малта и Великобритания (САЩ е първи партньор), както и Литва (Русия).

В някои страни членки над една четвърт от износа е бил насочен към един-единствен партньор. Този партньор е Германия за Чехия (32% от износа на стоки), Австрия (30%), Унгария (28%) и Полша (27%). За Малта (27%) и Ирландия (26%) това са САЩ, а за Португалия (26%) - Испания.

Германия е била основната крайна дестинация за износ на стоки на 16 страни членки и сред топ 3 на 22 страни от ЕС. България също се присъединява към тази тенденция, като Германия формира 14% от износа ѝ. На второ място и трето място са Италия и Румъния с по 9%.

От износ на стоки за общо 4,85 трлн. евро на ЕС през 2016 г. 3,11 трлн. евро (64%) са били насочени към друга страна членка. Лидер в това отношение са Словакия (85% от общия износ е в ЕС), Чехия (84%) и Люксембург (83). България е около средното равнище за съюза – 68%, а на другия край на класацията е Малта само с 39%.

Що се отнася до вноса, основният партньор за внос на стоки през 2016 г. е била друга страна членка на ЕС за всички държави освен Литва, чийто основен вносител е била Русия.

В седем страни членки над 25% от вноса е дошъл от една страна: за Австрия това е Германия (43%), за Португалия – Испания (33%), а за Чехия – Германия (31%).

Като цяло Германия отново е сред топ три на страните вносителки във всички страни членки на ЕС освен Ирландия и Малта. Тя е на първо място и в България с 13%, на второ място за страната ни е Русия с 9%, а на трето – Италия с 8%.

Над три четвърти от целия внос на стоки от други страни членки на ЕС като на водещите места са Естония (82%), Латвия (91%) и Словакия (80%), като България отново е около средното ниво (67%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 5 години
Обяснението ви, че делът на Русия в общата търговия на ЕС се е понижил заради санкциите е абсолютно погрешно. Санкциите на ЕС не забраняват вноса на нито една руска стока или услуга, руските контрасанкции спират само около 6 млрд. евро от аграрния износ на ЕС за Русия. Обяснението за спада на стокообмена ЕС-Русия е рязкото поевтиняване на нефта след средата на 2014 г. При запазен физически обем руският износ за ЕС изведнъж пада рязко като стойност, а в същото време пак заради поевтинелия нефт и девалвацията на рублата руснаците вече купуват много по-малко европейски стоки.
2
 
1
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Швейцария, която е плюнка държава, е на трето място. Тия ако не правят някакъв бесен реекспорт - убийте ме

Още от Европа
Незаконно пребиваващите хора в ЕС са се увеличили с 22% през 2021 г.