IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ използват ядрената енергия, за да конкурират Китай и Русия в Източна Европа

За няколко седмици страната подписа меморандум с Румъния за финансирането на нов реактор и други споразумения с България и Полша

14:00 | 12.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Бившата разделителна линия по време на Студената война Източна Европа се превръща в бойно поле за бизнеса с изграждането на ядрени електроцентрали, оценяван на 500 млрд. долара, пише Bloomberg.

Четири месеца след отмяната на забраната за финансиране на сделки в областта на ядрената енергия в чужбина САЩ се отвориха възможности за компании като General Electric, Westinghouse Electric и Bechtel Group.

За няколко седмици страната подписа меморандум с Румъния за финансирането на нови реактори и други споразумения с Полша и България, която смята да съживи по-стар проект (седми блок в АЕЦ "Козлодуй" - бел. ред)

Планът за спечелване на бизнес за американските компании в ключовия от геополитическа гледна точка пазар започна при управлението на Доналд Тръмп и се очаква да продължи след прехода към нова американска администрация при новоизбрания президент Джо Байдън. Това може да накара източноевропейски партньори на САЩ да размразят блокирани ядрени проекти.

По-големият достъп до финансиране може да е главното предимство за американската страна, която опитва да отговори на руските и китайските интереси в региона.

„Проектите в страни като Румъния, България и Полша може да бъдат ускорени, ако САЩ им помогнат да намерят източници за финансиране на конкурентни цени и евентуално без необходимост от държавна помощ или гаранции“, коментира Разван Николеску, партньор в Deloitte в Букурещ, специализиран в енергийната индустрия.

Източноевропейските страни, които са зависими от изкопаеми горива от Русия и от въглищните си находища, имат още повече причини от останалите да търсят ядрени варианти. Подлагането им на строгите стандарти за вредните емисии на ЕС създава допълнителни стимули.

Промените през последно време в регулациите позволяват на САЩ да се конкурира за по-голям пазарен дял, чиято стойност се оценява на 500 млрд.-740 млрд. долара през идните десет години. Ядрена Ядрена

Бариерите през растежа остават огромни

Westinghouse, която беше един от водещите доставчици в ядрената индустрия в САЩ, фалира през 2017 г. на фона на потенциални загуби за милиарди долара, свързани с местни проекти в Джорджия и Южна Каролина. След като проект в Южна Каролина беше отменен през 2017 г., двата реактора в ядрената централа Plant Vogtle на компанията Southern Co. останаха единствените реактори в строеж в света, използващи флагманската технология AP1000 на Westinghouse, въпреки че те също закъсняват от първоначалния си график и надхвърлят бюджета си.

Политическата реторика може да надделее над действителните инвестиционни решения, коментира Мартин Владимиров, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.

„Макар че САЩ се стремят да противодействат на руската и китайската икономическа намеса, тези проекти може да не следват пазарната логика и ще се нуждаят от значителна държавна подкрепа“, допълва той.

Русия не смята настоящите ядрени сделки на САЩ в Европа за заплаха за ядрената си корпорация "Росатом", защото американските компании нямат капацитета да строят нови централи сега, казва представител на правителството, запознат руската ядрена индустрия. Американските проекти в Европа вероятно ще бъдат ограничени до споразумения за обслужване, допълва представителят, пожелал да остане анонимен, тъй като не е оторизиран да говори публично.

Самата държавна компания "Росатом" също омаловажи риска от засилване на конкуренцията, като заяви, че има място за много проекти в региона.

„Смятаме, че американският ядрен сектор има голям потенциал. Най-важното нещо сега за американските продавачи е да разширяват уменията си, като строят повече на пазарите, където имат присъствие и опит“, съобщи компанията.

Нуждата на Румъния да преустрои съществуващ реактор я превръща в най-вероятния кандидат да получи американско финансиране или да започне работа с подкрепа от САЩ, Канада и Франция. Има по-големи съмнения за икономическата и политическата воля зад стремежите в ядрената енергия, обявени от Полша и България.

Някои се придържат към Русия като техен основен технологичен и финансов партньор като Унгария със сделката си за експанзия в ядрената област на стойност 10 млрд. евро (12 млрд. долара) в АЕЦ Пакш 2, въпреки че GE ще получи шанс да доставя турбини там.

Други се отказаха от дългогодишни сделки с Русия и парираха нови опити на Китай да се включи като източник на финансиране или доставчик.

Финансирането ще бъде ключовият елемент, който ще определи дали тези проекти могат да се осъществят, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Елчин Мамадов.

Дори с държавна подкрепа повечето проекти в Източна Европа може да се натъкнат на забавяния с години и много от тях в крайна сметка може да бъдат изоставени.

Русия и Китай имат предимство, защото предлагат пакетни сделки. САЩ „отсъстват напълно“ от глобалния пазар на новопостроени реактори, съобщи американското министерство на енергетиката в доклад от април.

САЩ „губят конкурентната си глобална позиция като световен лидер в ядрената енергия“, заключи министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хахахах,а не трябва ли отвъдокеанските смешници първо да спрат да купуват ядрено гориво от Русия? Истината е, че в сферата на енергетиката (поне на ядрената), технологическото им изоставане е катастрофално !!! Тепърва щели да измислят малки мобилни реактори чета - а руснаците вече имат действащ такъв. Същата работа като с ваксината - тази на Pfizer е копирана като идея от руската - на Вектор - да не говорим, че е измислена (американската) от турци !!!Заслужено Росатом не смята американците за заплаха - така както орелът не смята за заплаха кресливата сврака. Тяхната конкуренция е същата като с LNG - крепи се само на изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Конкуренция.. да бе - просто изнудват държавите с една ръка а с другата обещават прясно напечатани заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
fon
преди 3 години
Хайде ... пак започнаха слабоумните реклами на Богомил Манчев. Ама има ли още пенции и полуграмотни да се връзват на това? Нов АЕЦ в България без да има кой да плати НЯМА ДА ИМА! Тия от рода "Ядрената енергия е най-евтина, САЩ, Байдън, Китай си умират за нови АЕЦ.." няма как да минат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
точ тъй Зелев, на нас вентилатори и слънчарки ни треат там е постата за кво са ни тия антикварни атомни технологии ? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
ние сме лесни , ни руски ни хамерикански реактори ще строим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още