IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не предвиждат нова търговска сделка с Лондон при сегашните условия за Brexit

Проектът за излизането на Великобритания от ЕС, приет от Брюксел, не предвижда търговски споразумения със страни извън блока

22:16 | 02.01.19 г.
<p>
	Американският посланик в Лондон Уди Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският посланик в Лондон Уди Джонсън. Снимка: Ройтерс

Нова търговска сделка между САЩ и Великобритания не е възможна за момента при сегашните условия за Brexit, заяви американският посланик в Лондон Уди Джонсън в интервю пред BBC Radio, цитиран от Euractiv.

„Все още преминаваме през етапи на обмисляне на посоката, в която се е насочило Обединеното кралство“, заяви Джонсън, който заема длъжността посланик вече година. 

По неговите думи проектът за условията около излизането на Великобритания от рамките на Европейския съюз (ЕС) приет от Брюксел не дава възможност за сключване на отделна търговска сделка с Вашингтон.

Неговият коментар опровергава твърдението на британския министър-председател Тереза Мей, която заяви по-рано, че Кралството може да сключи нови и много по-изгодни търговски сделки без участието на ЕС.

Три месеца преди планираното излизане на Великобритания от блока, правителството на Мей се подготвя да се справи с политическия хаос, който е настъпил в страната.

Докато трае преходния период след Brexit Великобритания ще продължи да бъде тясно обвързана с търговските регулации на ЕС, който процес ще продължи до края на 2020 г.

Това споразумение изключва възможността държавата да сключва други търговски споразумения със страни извън пределите на блока.

Още през ноември американският президент Доналд Тръмп предупреди, че сделката между ЕС и Великобритания може да попречи на постигане на търговско споразумение между Лондон и Вашингтон.

В своите коментари пред BBC Radio Уди Джонсън заяви, че Обединеното кралство се нуждае от силно лидерство.

„Обиколих Уелс, бях и в Ирландия и Шотландия, а също и в Англия, и чувствам, че страната се нуждае от лидерство“, отбеляза той.

Джонсън добави, че част от вината за сегашното положение се дължи на парламента, който отказа да подкрепи проекта за Brexit, одобрен от Брюксел.

Мей трябваше да отложи гласуването през декември, признавайки, че е изправена пред тежко поражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още