IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са против даването на статут "пазарна икономика" на Китай

С тази позиция Вашингтон ще може да запази високите си мита при вноса на китайски стоки

22:49 | 30.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ са подали официално възражение в Световната търговска организация (СТО) срещу даването на статут "пазарна икономика" на Китай, пише Ройтерс. С тази позиция Вашингтон ще може да задържи високите антидъмпингови мита срещу китайските стоки.

Според Министерството на търговията на САЩ Китай не е успял да издържи тестовете за пазарна икономика. И САЩ, и Европейският съюз са против определянето на Китай като пазарна икономика основно поради субсидиите, които дава китайската държава на местни компании.

Китай стана част от СТО преди 16 години, припомня Ройтерс.

Заради липсата на въпросния статут ЕС и САЩ могат да налагат антидъмпингови мита на стоки като стомана, соларни панели и т.н.

Протестът срещу даването на статут на пазарна икономика на Китай идва на фона на новите ограничения, готвени от администрацията на Доналд Тръмп срещу китайски стоки. Очакват се по-високи митнически тарифи за внос на алуминий и стомана, както и разследване на кражби на интелектуална собственост от страна на Китай.

Не е прецедент комунистическа държава да бъде обявена от СТО като "пазарна икономика", посочва още Ройтерс. В началото на 60-те години и 70-те години на миналия век такъв статут имаха Унгария и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Виж сега - дразгите между Китай и САЩ доведоха до нужда китайците да обикалят из целия свят и да търсят всяка възможност за инвестиции. Така дойдоха с намерението да налеят и големи пари в цяла ЦИЕ, там където ЕС отпуска само някакви мизерни подаяния. През всичките тези години видяхме какво представляват руските и американските инвестиции, нека сега да разберем колко струват и китайските. Току виж ни светне, че проблема не е другаде, а е в собствената ни низост и липса на много важни нравствени ценности. Навсякъде по света тъппите тарикати, които се мислят за най-умни от всички всеки ги ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
Ти да видиш?Когато от субсидиите имаме интерес те са правилни но когато друг има интерес и са в наша вреда те са неправилни.САЩ и ЕС изобщо не дават субсидии де,ба и тарикатите му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още