IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вдигнаха санкциите от компаниите, свързани с Дерипаска

Въпреки отпадането на ограниченията срещу компаниите, сред които и „Русал“, тези срещу самия Дерипаска остават в сила

10:59 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп вдигна санкциите срещу алуминиевия гигант „Русал“, както и от други руски компании, свързани с олигарха Олег Дерипаска въпреки съпротивата на демократите в Конгреса, съобщава Ройтерс.

По-рано този месец 11 републиканци в Сената се присъединиха към Демократическата партия в опит да запазят в сила ограниченията върху „Русал“, неговата компания майка En+ Group Plc, както и върху енергийната фирма JSC EuroSibEnergo.

Според поддръжниците на санкциите Дерипаска – приближен на руския президент Владимир Путин, запазва твърде голям контрол върху компаниите, за да бъдат премахнати ограниченията, които са в сила от април миналата година.

От „Русал“ съобщиха, че председателят и директор на компанията Жан-Пиер Томас е подал оставка в рамките на споразумението за премахване на ограниченията.

Листнатите в Хонконг книжа на производителя поскъпват с над 9% минути преди 11 ч. българско време.

Въпреки отпадането на санкциите срещу компаниите, тези срещу самия Дерипаска остават в сила, припомня БТА.

На 20 декември миналата година министерството на финансите на САЩ съобщи, че е уведомило Конгреса за намерението си в рамките на 30 дни да отмени санкциите срещу компаниите Ен +, „Русал“ и EuroSibEnergo, защото те са съкратили дяловете на Дерипаска и строго са ограничили неговия контрол върху тях. 

„Русал“ е най-големият производител на алуминий в света извън Китай. Един от ефектите на санкциите срещу компанията бе, че даде тласък на търсенето на китайския метал. Това на свой ред доведе до рекорден износ на алуминий от Поднебесната империя през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още