IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сасоли настоява за начало на преговорите със Скопие и Тирана

Надявам се скоро да коригираме решението на Съвета за преговорите, твърди председателят на ЕП

10:03 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки блокадата, особено на Франция, президентът на Европейския парламент Давид Сасоли се изказа в подкрепа на бързото започване на преговори за присъединяване с някои страни от Западните Балкани.

Перспективата за присъединяване на Северна Македония и Албания е много близка до сърцето ми, заяви италианецът пред вестниците на медийната група Funke във вторник. „Много съжалявам, че Съветът не можа да даде ОК на преговорите през октомври заради ветото от някои страни и се надявам скоро да коригираме това решение“, поясни той.

Предимно френският държавен глава Еманюел Макрон и холандският премиер Марк Рюте предотвратиха започването на преговори за присъединяване с двете страни, за които други държави от ЕС, включително Германия, се застъпиха на срещата на върха на 17 и 18 октомври. Правителството в Париж изисква фундаментална реформа на процеса на присъединяване като предпоставка за одобрението му за започване на преговори.

По-специално Северна Македония инвестира много политически усилия в подготвителната работа за откриването на преговори за присъединяване. На фона на масовото противопоставяне на националистическата опозиция премиерът Зоран Заев промени името на страната от Македония на Северна Македония. Членът на ЕС Гърция поиска това ултимативно, тъй като провинция в северната част на страната също се нарича Македония. Отказът от страна на Брюксел за започване на преговори предизвика вътрешнополитическа криза в Северна Македония, заради което бяха насрочени нови избори за 12 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още