IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъците в Северна Ирландия продължават

Лидерът на ирландските националисти Sinn Fein се опасява, че се върви към лято, изпълнено с насилие

11:48 | 10.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/Mark Marlow</em></p>

Снимка: EPA/Mark Marlow

Сблъсъците в Северна Ирландия продължават въпреки призивите за спокойствие на Лондон, Дъблин и Вашингтон. Вълненията се разпростират в ирландските националистически части на Белфаст, предава Ройтерс.

Пробританските лоялни бойци в региона казват, че са гневни заради фундаменталното неразбиране на позицията им относно Brexit и други проблеми. Ирландските националисти същевременно възраждат надеждите за обединение с Република Ирландия.

Редица лоялисти отмениха протестите си за петък вечер заради кончината на съпруга на британската кралица Елизабет II Филип като знак на уважение към кралското семейство. Някои маскирани лица обаче хвърляха тухли и ракети по полицията в район в Белфаст, населен от пробритански настроени жители.

Сблъсъците са едни от най-тежките прояви на насилие в Северна Ирландия от години и пораждат безпокойство за мирното споразумение от 1998 г., което до голяма степен сложи край на кръвопролития, продължили три десетилетия и довели до смъртта на над 3 600 души.

Съветът на лоялните общности (LCC), който казва, че говори от името на доброволческите сили на Ълстър, командата „Червена ръка“ и Асоциацията за отбрана на Ълстър отрекоха да са участвали в безредиците и също призовават за спокойствие.

Организациите предупреждават обаче, че граничните договорености с Република Ирландия, която е член на ЕС, трябва да бъдат преразгледани.

Лоялните паравоенни формирования сложиха оръжията си в годините, последвали споразумението за Великия петък. LCC обаче казва, че юнионисткият гняв е разбран погрешно.

„Към днешна дата има грандиозен колективен провал да се разберат правилно мащабите и същността на юнионисткия и лоялен гняв“, казва се в становище на организацията.

Съветът цитира опасения относно търговските бариери след Brexit, както и решение на полицията да не преследва привърженици на ирландските националисти от Sinn Fein за предполагаемо нарушение на разпоредбите за ограничаване разпространението на COVID-19. Миналата година над 2 хил. души са присъствали на погребението на бивш лидер на ИРА.

След като Обединеното кралство окончателно напусна ЕС в началото на тази година, тъй като преходният период за Brexit изтече, бяха въведени проверки и мита за някои стоки, транспортирани от континенталната част на Великобритания в Северна Ирландия, която сега граничи с членката на ЕС Република Ирландия.

Британският премиер Борис Джонсън беше обещал, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия в резултат на Brexit, а необвързаната търговия между провинцията и останалата част на Обединеното кралство ще продължи. Критиците на Северноирландския протокол за сделката за напускане казват, че сега в Ирландско море на практика има твърда граница, заради което обществеността в Северна Ирландия се чувства предадена.

LCC настоява да се договори нов протокол.

Полицията не вярва, че насилието е организирано от паравоенни групи, въпреки че в петък представителите на органите на реда казаха, че някои от хората, свързани с тези групи, може да са присъствали на сблъсъците.

Лидерът на Sinn Fein Мери Лу Макдоналд заяви, че се страхува, че протестите могат да дадат тон за насилствено лято, когато хиляди пробритански настроени протестанти провеждат маршове - традиция, която католическите националисти, които искат да бъдат част от обединена Ирландия, смятат за провокативна и често се стига до сблъсъци.

„Имаме общности, които се подготвят за много труден уикенд, дълбоки опасения, че насилието може да се разшири още повече и че това може да определи темпото и сцената за това лято“, казва Макдоналд пред ирландския национален оператор RTE.

САЩ, които традиционно се интересуват отблизо от ирландските въпроси, предупредиха в четвъртък, че Споразумението от Разпети петък не трябва да става жертва на Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още