IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сценарият на Рубини за Гърция е толкова мрачен, че звучи пагубно за Европа

Излизането на страната от еврозоната ще повлече редица негативни събития след себе си, коментира професорът

12:47 | 14.03.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нуриел Рубини неслучайно е смятан за човек, за когото чашата обикновено е наполовина празна. Той често се притеснява за задаващите се кризи.

Но сега сме свидетели на интересен обрат по отношение на Гърция. Рубини не е така сигурен в прогнозите си. Причината за това е, че сценарият за края на света, който той предвижда, ако страната излезе от еврозоната, е толкова мрачен за целия регион, че политиците в Атина и в цяла Европа няма да позволят никога да се случи, пише Bloomberg.

Други анализатори спекулират, че властите в Германия и в други страни от Европейския съюз са по-склонни да се забавляват с идеята за гръцкото излизане, но Рубини не вижда нещата точно така.

Разходите по заемите ще скочат за страни като Италия и Испания, а европейците ще се надпреварват да теглят пари в брой от банковите си сметки, твърди Рубини, който е професор в Колежа по бизнес към Университета на Ню Йорк. Дори Германия - главният враг на Гърция, признава този риск, коментира Рубини в интервю за Bloomberg. 

“Не е логично Гърция да излезе”, твърди той, допълвайки, че това ще повлече редица събития след себе си.

Въпреки че купувачите на облигации продават гръцки такива, те изглеждат доволни от риска по отношение на останалата част от региона на еврозоната и инвестират средства в дълговете на Италия, Испания и Португалия”, което изпраща доходността по дълга на тези държави до рекордно ниски нива. Испанските и италианските 10-годишни облигации са с доходност от едва 1,2%.

Междувременно гръцкият дълг спада. Доходността по 10-годишните облигации на страната нарасна до 10,7% в петък от 8,6% на 24-и февруари. Тази на 3-годишните облигации пък скочи от 12,4% на 19%. Ето защо може би инвеститорите са прави да отхвърлят опасенията, че гръцкото излизане ще зарази цяла Европа, особено когато държава, в която една четвърт от населението в трудоспособна възраст е без работа, се справя с реални срокове за извършване на плащания по дълга.

Въпреки че Гърция изплати 350 млн. евро на Международния валутен фонд в петък, тя се натъква на друго финансово препятствие по пътя си. На 20-и март правителството трябва да плати на МВФ други 346 млн. евро и да рефинансира 1,6 млрд. евро съкровищни бонове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Ми и аз съм на мнението на Рубини-излезе ли Гърция до няколко години всичко отива в киреча и обединяването на Европа ще чака нов Хитлер или Сталин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
v_tin
преди 9 години
Има голяма разлика между една държава която сама си печата парите, и друга която чака да и бъдат дадени Краварите си печатат парите и по всяко време могат да занулят сметката. Виж при гърците не е така, те чакат да им даде някой пари- Европейската банка например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 14
evtimvz
преди 9 години
Какъв дълг? За Сащ гововорим за бюджетен дефицит. Той е не повече от 3%. Плюс това САЩ, като обединение на държави, не взима външни заеми. За тяхната икономика 1 трлн. са 3% от БВП. Те печатат пари, за да покрият дефицита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Там няма изобщо план за връщане на заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
"А дългът на Америка и другите развити държави ?"При това съвсем резонно! Всъщност някой изобщо прави ли си все още илюзии, че САЩ ще връща пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 4
balkando
преди 9 години
Преекспонирането на вероятни отрицателни последици ще се окаже в крайна сметка най-рисковия фактор в цялата работа. Защото е способно да роди психози, особено ако едни генерални ментори решат да го спускат по всички информационни канали. Иначе Гърция ще е нито първата, нито последната фалирала държава. Просто ако се случи, всички ще се замислят "А дългът на Америка и другите развити държави ?". Това е източникът на безпокойство отвъд океана. Както и отсам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
evtimvz
преди 9 години
Сега се печелят добри пари от коментари по кризата. Чак пък толкоз!! Какво ще стане ако спрат да се поливат пясъците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още