IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за Brexit ще осигури на Великобритания леко възстановяване

Според икономисти, допитани от Ройтерс, очакваният икономически ръст през следващото тримесечие е 0,3% при 0,2% през текущото

14:40 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската икономика ще нарасне минимално в навечерието на излизането на страната от Европейския съюз заради притесненията, че Великобритания няма да одобри споразумение с Брюксел. Ако обаче бъде договорена сделка, налице ще е леко възстановяване след Brexit, посочват икономисти, допитани от Ройтерс.

Според повечето експерти все пак ще бъде постигнато споразумение за свободна търговия.

Миналото тримесечие британският икономически растеж отслабна до 0,2% заради опасенията около Brexit и глобалното икономическо забавяне. Допитването от началото на февруари прогнозира същият ръст и през първите три месеца на тази година. Предвид преобладаващите очаквания за споразумение прогнозата за следващите две тримесечия е за ускорение до 0,3% и 0,4%.

„Ако има нещо положително от увеличаващите се сигнали, че несигурността, предизвикана от Brexit спира ръста на брутния вътрешен продукт, то това е, че икономиката може да отбележи прилично възстановяване, ако бъде договорена сделка“, посочва Пол Дейлс от Capital Economics.

Очакванията за Brexit без сделка нарастват леко до 25%, а същият процент от допитаните прогнозират и рецесия идната година, като този процент се запазва без промяна. Малко по-големи са очакванията от криза през идните две години – 30%.

„Въпреки че насрещният вятър в икономиката се засили през последните тримесечия, най-вероятният начин, по който ще бъде предизвикана рецесия, е ако Brexit се развие много зле“, посочва от своя страна Питър Диксън от Commerzbank.

Както във всички проучвания на Ройтерс от края на 2016 г., преобладаващата част от допитаните икономисти очакват Брюксел и Лондон да договорят споразумение за свободна търговия помежду си. На второ място по очаквания се нарежда това Великобритания да остане член на европейската икономическа общност.

Третото и четвъртото място сменят места, като очакванията Brexit да бъде отменен стават още по-малко, изпреварени от това Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

С изключение на допитването от януари отмяната на Brexit винаги е на последно място в проучванията на Ройтерс.

Миналата седмица Английската централна банка заяви, че Великобритания е изправена пред най-слабия си икономически растеж от десетилетие насам през тази година, но също така допълни, че лихвените проценти ще бъдат увеличени, ако бъде постигната сделка за развода с ЕС.

„Комбинацията от несигурност около Brexit, забавяне на световния и британски икономически растеж, както и по-ниските прогнози за инфлация предполагат много по-бавно нормализиране на политиките“, смята Джордж Бъкли от Nomura, според когото първото покачване на лихвените проценти ще е през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още