IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за преходния период след Brexit няма да има до октомври 2018 г.

Срокът е постижим при развитие на благоприятния сценарий за преговорите - лидерите на ЕС да се споразумеят, че е постигнат "значителен напредък" в разговорите

16:18 | 17.11.17 г.
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Архив Ройтерс

Сделка между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания за преходния период след Brexit няма да бъде формализирана до октомври 2018 г. Това се посочва в документ, подготвен от глания преговарящ от името на ЕС за Brexit Мишел Барние, съобщава онлайн изданието politico.eu.

При най-оптимистичния сценарий, според който лидерите на блока решат през декември, че е постигнат значителен напредък в преговорите за излизането на Великобритания, индикативната рамка за преговорите, заложена в документа, предвижда старт на разговорите за преходния период не по-рано от февруари догодина.

При развитието на благоприятния сценарий преговорите ще се водят паралелно с „предварителните и подготвителни дискусии“ за бъдещите връзки между Лондон и Брюксел. Кулминацията се предвижда да е през октомври 2018 г. с подписването на „политическа декларация за бъдещите взаимоотношения“.

Това би дало време за ратификацията му от националните парламенти преди края на март 2019 г., за когато е определено Великобритания да излезе от ЕС, отбелязва изданието.

Документът с обем 14 страници е предаден вчера (16 ноември) от Барние към наблюдаващата група за Brexit в ЕП. В документа се посочва, че Барние ще настоява Великобритания да остане в рамките на единния пазар и митническия съюз, както и в юрисдикцията на Съда на ЕС.

Ясно е обаче, че Лондон няма да има „институционални права“ , т.е. няма да има политическо представителство в европейските институции, както и право да гласува в Съвета на ЕС.

Този модел на преход би дал сигурност на голяма част от британския бизнес, но графикът включва някои сигнални лампи, посочва изданието. Фирмите на Острова настояват за повече яснота за връзките и регулациите, на които ще трябва да отговорят след като Великобритания напусне ЕС. Ако няма яснота, голяма част от бизнеса заплашва да премести свои операции и служители на континентална Европа, за да може да продължи да работи с ЕС, или директно да пренасочва инвестиции.

Британските власти продължават да настояват, че може да се стигне до бърза сделка за прехода, а след това да се пристъпи към преговори за търговските отношения – нещо, с което от Брюксел изобщо не са съгласни.

Документът на Барние освен това не указва колко дълъг би бил прехода. Премиерът на Великобритания Тереза Мей предложи периодът да трае до 2 години, но ЕК още не е коментирала своята гледна точка.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още