IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Brexit донесе нова порция ръстове на европейските пазари

Германският бенчмарк DAX прибави 1,5%, след като по-рано през деня отчете поредно рекордно равнище

19:05 | 28.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник със силни ръстове благодарение на последните развития около преговорите за Brexit и подписването от Доналд Тръмп на новия пакет икономически стимули в САЩ, съобщава CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 достигна 0,7%. От своя страна германският бенчмарк DAX прибави 1,5%, след като по-рано през деня отчете  поредно рекордно равнище. Френският измерител САС напредна с 1,3%.

За британския фондов пазар днес бе почивен ден.

В четвъртък най-накрая бе постигната дългоочакваната търговска сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз, предотвратявайки заплахата от твърд Brexit и поставяйки основите на нови отношения с най-големия и най-близкия си търговски партньор.

Преговарящите финализираха споразумението, което ще завърши отделянето на Великобритания от блока дни преди страната да напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември.

По-рано в понеделник пък 27-те страни членки на ЕС дадоха зелена светлина търговското споразумение за след Brexit да влезе в сила от 1 януари. Посланици от столиците на ЕС се срещнаха в Брюксел и единодушно одобриха временното прилагане на търговското споразумение с Великобритания от 1 януари, съобщи Комитетът на постоянните представители

Междувременно в неделя, 27 декември, американският президент Доналд Тръмп все пак подписа междупартийното споразумение за нов пакет от икономически помощи, с което удължи подкрепата при безработица на милиони американци. По-рано обаче президентът заплаши да наложи вето върху текстовете с искане преките плащания да са в размер на 2000 долара, а не сегашните 600 долара.

В Азия в понеделник акциите на Alibaba, търгувани в Хонконг, поевтиняха с над 8% за втора поредна сесия, след като китайските регулатори наредиха на финансовата компания Ant Group да се фокусира върху основния си бизнес за платежни услуги, разпалвайки притесненията за възможно разделяне на компанията.

При индивидуалните акции тези на италианската компания Saipem поскъпнаха с 4% по време на понеделнишката търговия, след като тя сключи сделка с италианската армия. По-късно повишението им се понижи до 0,5%.

Поскъпване на книжата записаха и германските пощи Deutsche Post с 2,6%, след като главният изпълнителен директор заяви, че фирмата очаква рекордна печалба през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още