IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Brexit ще бъде отложена до юли

Пред Великобритания остават вариантите с ново споразумение, втори референдум или да се излезе без сделка, посочи Омуртаг Петков

18:09 | 16.01.19 г.
Сделката за Brexit ще бъде отложена до юли

Споразумение за Brexit може да има до юли. Това мнение изрази Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Прогнозата му е на база вчерашната реакция на британския парламент към сделката на премиера Тереза Мей и Брюксел, желанието и на Великобритания, и на Европейския съюз (ЕС) все пак да има споразумение за начина, по който ще протече раздялата помежду им, както и на оставащото все по-малко време до предвидената за Brexit дата в края на март.

Според Петков реакцията на британския парламент е очаквана, но не и отхвърлянето на плана на Мей с такова огромно мнозинство. Той поясни, че в този случай поле за предоговарянето на споразумението няма.

“Защото ако примерно планът беше отхвърлен с относително малко мнозинство, да речем до около стотина гласа, очевидно имаше някакво поле за допълнителни маневри на базата на съществуващия план. При това мнозинство е ясно, че съществуващият план е мъртвороден. Той няма база за неговото предоговаряне или трябва да се договори изцяло нов, или да се пристъпи към втори референдум, или да се излезе без никаква сделка. Всички, с изключение на едно малко ядро от брекзитъри в парламента, всички останали сили и парламентаристите искат да има сделка", обясни Омуртаг Петков.

“И Обединеното кралство, и блокът обаче искат да има сделка, но никой не казва каква точно. Тереза Мей и правителството ѝ най-вероятно ще оцелеят след днешния вот на недоверие. Самата тя посочи, че смята да се върне в Брюксел след него за създаването на нов план, като преди това ще се срещне отново с всички основни играчи, за да ги пита какво точно искат да включва този план, за да може да получи подкрепата на парламента на по-късен етап“, поясни Петков.

Според него съществува и друг проблем, свързан с „опортюнизма“ на европейските столици в отношението към преговорите в Лондон?

“Проблемът е двустранен. От една страна, има проблем в ЕС, който има вътрешни противоречия и изпитва системни затруднения. В крайна сметка ЕС е създаден от много страни, много от които, особено от големите страни, конкретно в бизнес отношение имат свои интереси, които не съвпадат непременно с интересите на съседните срани, дори често са противоречиви. И не е лесно ЕС като конгломерат от отделни страни винаги да има една позиция, тя да бъде единна, хармонична и т.н. Има ги тези тежнения, центробежни сили в ЕС", коментира експертът и напомни за икономическите проблеми в Испания и Италия и социалните проблеми във Франция.

Омуртаг Петков посочи, че Великобритания има вътрешни проблеми.

“Самото Обединено кралство е съюз и части от този съюз гледат в различни посоки. Шотландия гледа към Европа, Англия не непременно, Северна Ирландия е големият проблем. Основният препъникамък пред плана, който беше представен от Тереза Мей, беше Северна Ирландия и въпросът с това да няма твърда граница”, смята експертът.

Той е категоричен, че Тереза Мей ще оцелее, защото ще бъде подкрепена от голяма част от тези, които вчера отхвърлиха нейния план.

По думите му това е сигнал, че или се очаква добра сделка и Brexit, или „естаблишмънтът си прави някакви сметки да доведе нещата дотам, че да няма Брекзит”.

“Ако се протакат нещата, вероятно договорът ще бъде отложен до юли, след това ще бъде отложен до есента, така че политическата ситуация да назрее за провеждането на едни евентуално предсрочни парламентарни избори или втори референдум за Брекзит”, очаква председателят на Британско-българската бизнес асоциация.

Какво може да се случи в периода от март до юли?

Вижте повече от разговора във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още