IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за спасителния фонд на ЕС окрили европейските борси

Инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите и новините за ваксина срещу коронавируса

19:31 | 21.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха търговията във вторник с ръстове, след като лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) сключиха споразумение за спасителен фонд в размер на 750 млрд. евро, който да помогне на региона да се възстанови от кризата, причинена от коронавируса, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,3% нагоре. Повечето сектори и основни борси завършиха сесията на зелено.

Лидерите на страните от ЕС се събраха още в петък сутринта, за да дискутират предложените средства за възстановяване, както и следващия бюджет на ЕС. По време на срещата на преден план излязоха големи неразбирателства относно размера и състава на фонда. Рано сутринта днес обаче лидерите най-сетне успяха да сключат сделка.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че вярва, че тази сделка ще се разглежда като „ключов момент“ за Европа. „Успяхме! Европа е силна. Европа е обединена“ заяви той рано във вторник по време на пресконференцията за обявяване на споразумението. „Разбира се, това бяха трудни преговори в много трудни времена за всички европейци“.

Добрите новини за работата по ваксина срещу коронавируса също повлияха положително на пазарните настроения в Европа.

Pfizer и BioNTech обявиха ранни положителни данни за съвместната си ваксина, а друг кандидат от Оксфордския университет и AstraZeneca също показва добри начални резултати. Коронавирусът засегна повече от 14,6 млн. души в света и взе над 608 хил. жертви.

Междувременно инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите. UBS обяви нетна печалба от 1,23 млрд. долара за второто тримесечие на 2020 г., което е с 11% по-малко спрямо същия период на миналата година (1,4 млрд. долара). Анализаторите очакваха нетната печалба да е 973 млн. долара.

Швейцарският производител на лекарства Novartis сви прогнозата си, след като отчете спад на печалбата и приходите от продажби. Нетната печалба се е понижила с 4 на сто до 1,9 млрд. долара от 2,1 млрд. долара година по-рано.

Шведският производител на автомобили Volvo разкри оперативна загуба за първото полугодие и заяви, че очаква бизнесът му да се възстанови, когато бъдат вдигнати всички блокади. Компанията се радва на силно възстановяване на бизнеса в Китай, след като икономиката беше отворена отново.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се оказа компанията за спортни залози GVC, чиито акции понижиха стойността си с 12,6%, след като британските данъчни власти обявиха, че започват разследване на бившето турско звено за залози на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още