IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Себастиан Курц: Опитаха се да ме въвлекат в скандала „Ибиса“

С помощта на фалшиви имейли са се опитали да въвлекат лидера на австрийските консерватори в скандала с видеозаписа с Хайнц-Кристиан Щрахе

19:15 | 17.06.19 г.
<p>
	Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Лидерът на австрийските консерватори Себастиан Курц заяви на пресконференция днес, че е бил направен опит чрез фалшиви имейли да бъде въвлечен в скандала с видеозаписа от Ибиса. Скандалът доведе до оставката на лидера на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) и взриви управляващата коалиция, в която влизаха АПС и формацията на Курц, предаде Ройтерс. 

Днес Курц обяви, че австрийска медия е получила копия от имейли, за които се твърди, че са били разменени между него и неговия близък сътрудник в десноцетристката му Австрийска народна партия Гернот Блюмел. Тези имейли замесвали Курц и Блюмел в скандала "Ибиса".

Миналия месец лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка, след като беше публикуван направен със скрита камера видеозапис през 2017 г. в Ибиса, на който той се среща с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, и предлага да й уреди държавни договори. Той отрича да е направил нещо незаконно.

Курц след това сложи край на коалицията им и се опита да остане канцлер начело на правителство на малцинството, но парламентът гласува вот на недоверие на него и на кабинета му.

"Това е опит да ни опозорят. Това е опит да въвлекат и Австрийската народна партия в скандала от Ибиса. По-конкретно, става дума за опит да въвлекат Гернот Блюмел и мен", заяви Курц на набързо свикана пресконференция.

Неназованата медия изпратила скрийншотове от имейлите на Австрийската народна партия, за да удостовери тя истинността им. Партията заяви, че е направила техническа проверка, и добави, че компания, специализирана в компютърна криминалистика, също направила своя проверка. И двете проверки показали, че имейлите са фалшиви, каза Курц.

"Тези имейли са фалшификат, но фалшификат, който е много добре изпипан", заяви той. Бившият канцлер отказа да коментира повече за съдържанието на писмата, които, както се твърди, датирали от февруари 2018 г.

Не е ясно кой стои зад имейлите, добави Курц.

Бившият канцлер се надява да се върне на власт след парламентарните избори, които много хора очакват да бъдат насрочени за 29 септември.

По случая с имейлите, за които бе съобщено днес, е сезирана прокуратурата, предаде Асошиейтед прес.

Курц похвали медиите, че първо са потърсили коментар от него, преди да ги публикуват.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още