Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Селското стопанство е сред най-облагодетелстваните от търговската политика на ЕС

Страните от ЕС понякога не се възползват от всички възможности, които дават търговските споразумения с трети страни, показва доклад

Селското стопанство е сред най-облагодетелстваните от търговската политика на ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Селското стопанство и автомобилният сектор се оказват едни от най-облагодетелстваните сектори от водената търговска политика на Европейския съюз (ЕС) с трети страни. Това е записано в първия доклад, анализиращ отражението на сключените търговски споразумения с трети страни.

От публикуваните данни се вижда, че в резултат на сключените досега търговски споразумения търговията с Мексико нараства с 416% от 2000 г. насам, със 170% с Чили (от 2003 г.) и с по около 60% с Южна Корея и Сърбия - от 2011 г. и 2013 г., когато бяха подписани споразуменията.

Благодарение на тези споразумения се повишава търговията със стоки и услуги - основно селскостопански и автомобили. Износът на европейски автомобили към Южна Корея например се увеличава с 244%. Значително увеличение има на износа на селскостопански стоки към Южна Америка, показват още данните на ЕС.

Още по темата
Освен възможността за развитие на търговията споразуменията подкрепят и разкриването на нови работни места. Според анализите на Брюксел износът на стоки и услуги за 1 млрд. евро подкрепя 14 хил. работни места в Европа.

Редица положителни примери показват, че търговските споразумения имат ефект и по отношение на опазването на околната среда, защото въвеждат европейски стандарти при партньори на общността и помагат за подобряване на условията на труд. Все още е много рано да се правят генерални заключения по тези точки, коментират в Брюксел. 

Според доклада на ЕК все още има нереализиран експортен потенциал на страните от общността и някои квоти остават незапълнени. Например европейските износители използват едва 4,3% от квотите за износ на сирене в Перу, 7,9% за Колумбия и 44% като цяло за страните от Централна Америка.

Млечните продукти са определяни от Брюксел като чувствителен продукт предвид проблемите в целия сектор на ЕС. Затова и от ЕК препоръчват при такива случаи националните власти и бизнес организациите да бъдат по-активни и да насочват вниманието на производителите към експортните възможности, особено що се отнася до малки и средни компании.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Икономическият растеж на Германия се забавя