Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Серията от ценови рекорди на природния газ продължава

Бенчмарковите европейски газови фючърси се търгуват в Нидерландия при цена от над 60 евро за мегаватчас

Серията от ценови рекорди на природния газ продължава

Снимка: Bloomberg LP

Проблемите на европейския енергиен пазар се задълбочават още, като цените на газа и енергията продължават да бележат нови рекорди. Това е факт след като САЩ предупредиха, че на континента не правят достатъчно за подготовка за една тежка зима.

По-малко от месец преди началото на отоплителния сезон Европа няма достатъчни резерви природен газ и не запълва празнините достатъчно бързо, посочва Bloomberg.

„Ако имате наистина студена зима до януари и февруари, може да останете без доставки. И това ме притеснява“, отбеляза Амос Хохщайн, старши съветник по енергийната сигурност в Държавния департамент, при посещение в Киев в събота (11 септември), изтъквайки американските страхове от зависимостта на Европа от енергийните потоци от Русия. „Това не са само геополитически игри. Човешки животи са заложени на карта“, каза той.

Още по темата

Енергийното търсене се възстановява на много места по света с отварянето на икономиките през летните месеци. На този фон обаче европейските газови резерви се намират на най-ниското си ниво от над десетилетие за този период от годината, което на свой ред увеличава и разходите за производство на ток.  Ралито на цените в Европа само загатва какво предстои и при другите суровини, се посочва в доклад на Goldman Sachs Group Inc.  

“Европейската енергийна ценова динамика предлага поглед към това, което предстои на другите стокови пазари с растящите дефицити и изчерпващи се запаси, водещи до увеличена ценова волатилност”, посочват анализатори на Goldman. Според тях за Европа “унищожаване на търсенето е единствената опция за ребалансиране на пазара”. 

Правителствата на Стария континент се опиват да увеличат доставките на фона на ограничени количества от втория си по големина доставчик Норвегия заради профилактика.

Бенчмарковите европейски газови фючърси  се търгуват в Нидерландия при цена от над 60 евро за мегаватчас, нараствайки с 4,6%, което е и нов рекорд. Британските договори за доставка следващия месец пък прибавят към цената си 4,3%. 

Високите цени на газа увеличават ралито и при електроенергията. Германските енергийни фючърси за следващата година поскъпнаха до рекордните 99,25 евро за мегаватчас, а еквивалентният френски договор достигна нов връх от 102,75 евро за мегаватчас.

Краткосрочните цени също вървят нагоре, като слабите ветрове и оттам по-малкото генерирана от тях енергия в Европа също тласкат нагоре цените.

Ако доставките продължат да разочароват и зимата се окаже по-студена от обичайното, европейските цени на газа и електричеството може да се увеличат още и да окажат ефект върху търсенето, което на свой ред да ограничи поглъщащото големи количества енергия индустриално производство, казват още от Goldman.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (28)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
28
khao до: Императорът
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
изобщо не ме интересува... първоначалния ми пост беше за Каргил и пшеницата... Жеко цигaнинa подхава темата за газта! Ако си наблюдателен, а ти не си (щото си тъъъп) ... щеше да забележиш че по тази тема изключително рядко изказвам мнение! ... за зелена енергия, да, но за газ рядко!
0
 
0
 
27
khao до: vzhekoff
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
гугъл.. и търсиш, мaнго скъсан ... или ми плащаш да те уча! Взимам по скъпо за бавноразвиващи, дементирали комунисти, защото е трудно, клонящо към невъзможно
2
 
0
 
26
преди 1 месец
Де ги Фоню и Заций, да ни попеят за отрицателните цени?
3
 
2
 
25
zelka007 до: vzhekoff
преди 1 месец
нормално е да удари 330 , газови централи ... :))) ... да си виждал колко е цената на газът напоследък ... ?! ... по това време на година вятъра е по-слаб ... теб кво те бърка цената на токът , богаташче ... ?!
2
 
5
 
24
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Междувременно цената на ел.енергията в UK удари 330 евракис за МВч, а в Германия - 130евракис. :) Този път вятърът бил виновен - не духал :)

Още от Европа
Лашет пое отговорността за изборния провала на консерваторите в Германия