Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сериозната грешка, която Швеция допусна с коронавируса

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък

Сериозната грешка, която Швеция допусна с коронавируса

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Когато Швеция пое по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. На всекиму бе повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип, вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва в свой анализ Кай Щритматер за германския Süddeutsche Zeitung.

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира и шведският Aftonbladet. - иначе поддръжник на шведската линия. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313, по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският Aftonbladet написа: „От всички северни народи ние се справихме най-лошо със задачата да опазим възрастните хора“.

Още по темата

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него случилото се е можело да бъде предвидено. „Кризата с коронавируса показа още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната“, казва той пред новинарска агенция TT.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на най-лошо е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснати множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за Covid-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Властите признаха, че трябва бързо да се запознаят със ситуацията в домовете за стари хора. "Всичко зависи от това сега", заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел. В противен случай страната е изправена пред между 8 000 и 20 000 смъртни случая, казва математикът Том Бритън от Стокхолмския университет.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
3
 
1
 
26
Стоян Петров до: mechka uteshitelka
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Наясно си, че гладна мечка хоро не играе?
4
 
3
 
25
преди 2 месеца
На път сме да направим същата грешка като Швеците. Все пак още си зависи и от нас. :)
3
 
6
 
24
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ами като гледах как в Гърция тези които живяха от заемите на държавата и получаваха по 3-4000 евро заплата(машинистите в метрото в Атина по 8 000) и когато дойде време да се пенсионират взеха по 2 000 евро пенсия и как като дойде кръчмаря и представи сметката и средната заплата стана 890 евро, а средната пенсия 1500 евро и как правителството я намали с много усилия до 1290 и какъв вой и съпротива беше, че те си я били заработили навремето с честен труд и какво да ти кажа.... и аз не знам какво да мисля. А истината е че в Западна Европа сегашните пенсионери си поживяха добре, а за романската част даже незаслужено добре.
3
 
5
 
23
Hahoto до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Стояне ти си бил жив Сталин бре - Има мумифицираните индивиди има проблеми за внуците, няма мумифицирани, няма проблеми! ;)
3
 
4
 
22
khao до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Помисли малко и ти обаче, редно ли е мумифицирани индивиди(не че и аз не вървя нататък) да отнемат бъдещето на внуците си?
-----
Може би си прав за глвдната точка... все си мислех че тия мумии са ни направили нас.... един вид те са направили сегашното бъдеще. без тях, щеше ли да има внуци ?
имаше и една мъдрост дето е по стара даже от теб:
Отнасяй се с родителите си така както искаш децата ти да се отнасят с теб!

Още от Европа
Commerzbank ускорява силно закриването на клонове