Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Северен поток 2 подаде иск пред арбитражен съд срещу ЕС

Брюксел и консорциумът спорят за законодателството, заради което тръбопроводът не може да се възползва от дерогация от правилата за достъпа на трети страни

Северен поток 2 подаде иск пред арбитражен съд срещу ЕС

Кораб на компанията Allseas полага тръби от газопровода Северен поток 2. Снимка: Ройтерс

Воденият от Русия консорциум за газопровод "Северен поток 2" е подал искова молба, с която иска трибунал от частни арбитри да определи дали Европейският съюз нарушава задълженията си по Договора за енергийната харта, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Този ход е индикация за ескалация на спора между Брюксел и консорциума, който носи рискове и за двете страни, посочва изданието в публикацията си.

„Северен поток 2“ смята, че ЕС е нарушил задълженията си по чл. 10 и 13 от Договора за енергийната харта - правно обвързващ договор, първоначално подписан през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз, с изменението на европейската директива за природния газ.

Консорциумът твърди, че изменената директива дискриминира „Северен поток 2“ в нарушение на задължението на член 10, параграф 1, който задължава ЕС да не предприема дискриминационни действия и в нарушение на общото задължение на ЕС да гарантира справедливо отношение към инвеститорите.

Изданието припомня, че Европейската комисия (ЕК) се оказа под натиск от Полша и балтийските държави да приемат законодателни разпоредби относно „Северен поток“ и внесе изменение в газовата директива през ноември 2017 г.

Още по темата

Въпреки че измененията, свързани с достъпа на трети страни, регулирането на тарифите, отделянето на собствеността и прозрачността, не са официално насочени срещу нито един конкретен проект, те очевидно са създадени да спрат „Северен поток 2“, отбелязва изданието.

Юридически експерти твърдят, че изменението е изготвено по такъв начин, че всички съществуващи тръбопроводи могат да се ползват от дерогация от правилата на ЕС за пазара на газ съгласно актуализираната директива за газа с изключение на „Северен поток 2“. Дерогацията наистина е налична за тръбопроводи, които са „завършени преди датата на влизане в сила на настоящата директива“, която е 23 май 2019 г.

Според тях дискриминационното третиране на "Северен поток 2" произтича от факта, че това е единственият тръбопровод за внос на синьо гориво, който не може да се възползва от дерогацията, тъй като окончателното инвестиционно решение е взето преди тази дата, въпреки че е инвестиран значителен капитал. Тръбопроводът с обща дължина 1 200 км свързва Русия и Германия, но новите правила се прилагат само за участъка в германските териториални води, който е с дължина около 54 км, отбелязва politico.eu.

„Северен поток 2“ обяви също така, че ще продължи с правната процедура за отмяна на изменената директива за газа пред Съда на ЕС.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
9
 
4
Императорът до: Императорът
преди 10 месеца
Отделно поляците са №1 по добив на енергия от въглища в Европа, ама това няма да продължи дълго. Пълният с екоталибани ЕС ще ги притисне да спрат пушлявите ТЕЦ-ове - тогава ще лазят в краката на Газпром !!!
4
 
12
 
3
преди 10 месеца
Очевидно решението на ЕС е дискриминационно и насочено само и единствено срещу този проект и всеки независим съд ще го потвърди. Относно мpъсната полска алкохолизирана измeт - "малко нагло" е точно те - дето ще се задавят от омраза срещу Русия, руснаците и Газпром, да са... най-големият клиент на Газпром в ЦИЕ !!! Ами като сте толкова ербап, спрете да купувате руски газ, бе - пияни дегенерати? Тогава вече Газпром ще ги заболи наистина... ама то едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто - да го направиш !!!
5
 
8
 
2
Императорът до: Стоян Петров
преди 10 месеца
То и някои руснаци ако четат наши сайтове, ако попаднат на твои постове, може да помислят, че всички българи са безмозъчни психопати, само че това не е така.
13
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ето едно от мненията на обикновените руснаци. То е по повод продажбата на фирмите които строиха потоците. Преди десетина години Газпром ги продаде на Ротенберг и Тимченко и сега си ги купува отново. Досетете се защо? " одна из ведущих функций Газпрома подходит к концу. Она заключается в том, чтобы государственные деньги перекачивать в частные карманы подрядчиков ... " = - = И это процесс даже имеет своё название: путиномика."

Още от Европа
Европейските борсови индекси затвориха сесията на зелена територия