Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Северен поток 2“ ще бъде отложен до средата на 2020 г.

Газопроводът няма да влезе в експлоатация до края на годината, все още липсват разрешителни за строеж

„Северен поток 2“ ще бъде отложен до средата на 2020 г.

Снимка: архив Ройтерс

Пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще се забави поради липсата на разрешителни за строежа в Дания. Сега операторът очаква да започне дейността едва през втората половина на 2020 г., предава DPA.

През април 2017 г. Nord Stream 2 подаде първата заявка за строеж заедно с оценка на въздействието върху околната среда пред Датската енергийна агенция DEA. Междувременно, по настояване на DEA, в Копенхаген са били получени още две предложения за маршрута – едно северозападно от Борнхолм (2018 г.) и едно на югоизток (2019 г.), но датчаните все още не са дали разрешение за строеж на газопровода.

Оттогава всички останали страни са дали зелена светлина. В германските, шведските и финландските води полагането на тръбите вече е започнало, но липсата на решение от Дания спъва проекта.

Така първоначално насроченото стартиране на дейност в началото на годината вероятно няма да се случи. „Предвижда се тръбопроводната система да бъде завършена през втората половина на 2020 г. и тогава да е готова за транспортиране на газ", заявява в последния си доклад операторът Nord Stream.

Дания обяснява своето колебание с опасенията си за околната среда и безопасността. Но е очевидно, че страната не бърза с оценката си за алтернативния маршрут. Компанията оператор Nord Stream пък обвинява Дания в умишлено забавяне на процеса на одобрение - по политически причини. 

Още по темата

Всъщност от години има спор по проекта. С помощта на този маршрут Русия възнамерява да прекрати транзита на газ през Украйна. Москва нарича газопровода чисто търговски проект, но, разбира се, има и политически мотиви за изграждането на скъп тръбопровод с дължина от 1400 километра, инвестиционна стойност от 9,5 милиарда евро и годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ. Защото Кремъл всъщност не иска да финансира властите в Киев с милиарди евро от транзита на газ.

Политическият натиск идва основно от Вашингтон: САЩ обсъждат от години възможните санкции срещу проекта. Американският президент Доналд Тръмп вече критикува остро Nord Stream 2. Неговата аргументация: Европа, особено Германия, ще влезе в зависимост от Русия. Вместо това той рекламира вноса на американски LNG газ.

Но недоволство от проекта, в който участват руската "Газпром" и енергийните доставчици Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, има и в Брюксел. Въпреки че Европейската комисия не блокира строителството, тя иска да наложи нови правила, за да засили контрола си върху газопровода, като същевременно подпомага Украйна в преговорите за нов договор за газа.

Настоящото транзитно споразумение изтича в края на годината. Досега Москва и Киев не успяват да се споразумеят за удължаване. Страните в конфликта не проявяват никакво желание за компромис в преговорите.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
5
 
10
 
18
Стоян Петров до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
Надява се разбрахте, че квалификацията "неуко момче" се отнася само и единствено за императора.
6
 
7
 
17
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ти си неуко момче. Отворих сайта на Газпром и чета цени на акициите му(който иска да го направи). На 08.04.2012 г цена -249,90 рубли. Цена 16.05.2019 година-202.70 рубли. Оставям на теб да пресметнеш колко са загубили акционерите, като имаш в предвид че долара е струвал около 30 рубли тогава, а сега е 65 рубли. В момента акциите имат възходящ тренд, продавай защото следва низходящия.
6
 
13
 
16
ivailojelyazkov до: Императорът
преди 1 година
Кух трол живеещ при майка си!и на 99 да станеш акъл ще ти липства
7
 
10
 
15
Sokratus до: Императорът
преди 1 година
Сещам се, че си акционер в ГъзПром и непрекъснато пишеш глупости за да ти дадат някое дивидентче в рубли!
С една дума ***!
хахахаха
11
 
7
 
14
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 година
...и ако има забавяне или "вадене на тръби", за това накрая ще платят потребителите. Европейските потребители. Ти може да пищиш колкото си щеш, как Газпром била губеща и как утре щяла да фалира, но дивидентът тази година ще бъде повишен със 106.6% спрямо миналогодишният - и този дивидент е едва 41% о печалбата на могъщата компания, отделно акцията спрямо началото на годината поскъпна с 30.66% и всички акционери в Газпром спечелихме добре... и вярвай - всички ного се забавляваме с постоянното ти хленчене и цупене.

Бъди здрав, драги - винаги е забавно да те чета :)

Още от Европа
Италианският премиер успя да отбие атаките на опозицията на местните избори