IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Ирландия е заплашена от регионални избори в началото на 2020 г.

Липсата на напредък в преговорите между местните партии за възстановяване на правителството вече изнервя Лондон

17:04 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на<em>&nbsp;</em>Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър. Снимка: Ройтерс

Британското правителство ще свика регионални избори в Северна Ирландия, ако ирландските националисти и пробританските юнионисти не успеят да постигнат споразумение за възстановяване на споделената власт в правителството до средата на януари, заявиха от правителството в Лондон в петък, цитиран от Ройтерс. 

Северна Ирландия вече близо три години не разполага с изпълнителна власт, както се изисква от мирното споразумение от 1998 г. и британското правителство определи 13 януари като краен срок за преодоляване на безизходицата.

Британският министър за Северна Ирландия Джулиан Смит заяви в петък, че е готов да свика регионални избори, ако преговорите се провалят, като отхвърли възможността да наложи пряко управление от Лондон, което би поставило в конфликтна ситуация Великобритания и Република Ирландия.

Той подчерта, че няма да има ново удължаване на крайния срок за преговорите.

Споделянето на властта в региона се срина през 2016 г., когато ирландската националистка партия Шин Фейн се оттегли от правителството, заявявайки, че не е била третирана като равноправен партньор от Демократичната юнионистка партия (ДЮП), както се изисква от мирното споразумение, сложило край на три десетилетия на размирици.

За момента разговорите между партиите са преустановени, като за тяхното подновяване ще трябва да се изчака провеждането на парламентарните избори във Великобритания на 12 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още