IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северноатлантическите маршрути ще повишат леко приходите на Lufthansa

Германската авиокомпания остава доминираща при доходоносните маршрути на дълги разстояния

14:45 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският авиопревозвач Lufthansa повиши прогноза си за цените на билетите до края на годината, след като прекратяването на дейността на Air Berlin доведе до по-голямо търсене на северноатналтически маршрути, предава Ройтерс.

Авиокомпанията съобщи, че очаква лек ръст на приходите спрямо предходна прогноза за запазването им без изменение.

Въпреки че конкурентите на кратки разстояния като easyJet, Ryanair и Laudamotion се борят да запълнят празнотата, оставена от Air Berlin на маршрути извън Германия и Австрия, Lufthansa продължава да доминира при по-доходоносните маршрути на дълги разстояния.

Aкциите на германската авиокомпания поскъпват със 7,58% в ранния следобяд във вторник, което е най-големият дневен ръст от година и половина насам. 

Въпреки завишените очаквания за цените на билетите разходите по разширяването на нискотарифното й подразделение Eurowings и по-високите цени на горивата означават, че нетната печалба на Lufthansa няма да се увеличи.

Авиокомпанията запази очакванията си, че печалбата й преди лихви и данъци за 2018 г. ще отбележи лек спад спрямо рекордното равнище през 2017 г. от 2,97 млрд. евро (3,48 млрд. долара).

Компанията понижи още веднъж прогнозата си за способността си за растеж тази година до 8% спрямо предвижданите преди това 8,5%, като основната причина за това е Eurowings.

Главният финансов директор на Lufthansa Улрик Свенсон заяви, че процесът по привеждане на около 77 самолета на фалиралия конкурент Air Berlin със стандартите на компанията е отнел повече време от очакваното, което е пък довело до закъснение и отмяна на полети.

Разходите по обединяването на Eurowings са достигнали 120 млн. евро през първото полугодие и се очаква да нараснат с още 50 млн. евро през третото тримесечие.

Eurowings няма да излезе на печалба тази година, но целта е това да се случи догодина, съобщава Lufthansa.

Авиокомпанията обяви, че оперативната й печалба е достигнала 982 млн. евро спрямо очакванията за 942 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още