IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Решението за изключение на газопровода OPAL от правилата е правилно

Казусът е в ръцете на Европейския съд, отбеляза комисарят по въпросите на Енергийния съюз

21:02 | 07.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Като "правилно" определи комисарят Марош Шефчович решението на Европейската комисия (ЕК) да позволи изключение от правилата за газопровода OPAL. По време на енергийна конференция в Хюстън той уточни пред руската информационна агенция ТАСС, че казусът в момента трябва да бъде решен от съда.

В края на миналата година ЕК позволи на руската "Газпром" да използва увеличен обем за доставки по газопровода OPAL. Той е реалното продължение на "Северен поток" към Централна Европа - свързва германската газопреносна система с чешката.

С решението си Брюксел постави газопровода извън обхвата на Третия либерализационен пакет, след като акционерите в проекта поискаха това изключение. По силата на решението на Комисията "Газпром" ще запази правото си да ползва 50% от капацитета на тръбата и да купува още до 40% на базата на квоти, разпределяни на търгове.

Решението на ЕК обаче беше атакувано от Полша в Европейския съд. Очакванията на Шефчович са съдът да се произнесе по делото до края на април. Тогава ще се проведат и нови търгове за разпределяне на свободния обем на газопровода.

Вчера комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович се срещна с руския енергиен министър Александър Новак в рамките на конференцията в Хюстън. Една от темите, обсъдени от двамата, е била и транзитът на руски газ през Украйна.

Днес Шефчович уточни, че нито Русия, нито Украйна са поискали нова тристранна среща с участието на ЕС за газовите доставки. Според него проблем с транзита през Украйна няма, а ситуацията в газовите хранилища е под контрол.

Руската страна нееднократно изразяваше съмнения за количествата природен газ в хранилищата в Украйна и предупреждаваше, че може да се стигне до проблем с доставките на руски газ за Европа. До такава ситуация обаче не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още