IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Великобритания трябва да възстанови доверието

В четвъртък Лондон поиска удължаване на гратисния период за прилагането на Протокола за Северна Ирландия

21:49 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания трябва да възстанови доверието, като задейства напълно протокола, който управлява търговията със Северна Ирландия, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, като в същото време изрази задоволство от желанието на Великобритания да сътрудничи по спора с наденичките, предава Ройтерс.

Лондон трябва да покаже „твърд ангажимент“ за задействането на Протокола за Северна Ирландия вместо „постоянно да го подлага на съмнение“, заяви Шефчович в реч пред College of Europe.

Той допълни, че Великобритания не трябва да прави други едностранни промени на търговските споразумения, както направи през март, а вместо това да благоприятства съвместни действия чрез съвместни органи.

„Радвам се, че Великобритания признава значението на този подход по един от висящите проблеми – доставките на охладено месо от Великобритания към Северна Ирландия, защото това, което протоколът наистина олицетворява, е доверие“, изтъкна Шефчович.

В четвъртък Великобритания поиска от ЕС още три месеца за разрешаването на спор за това дали охладени местни продукти като наденички, които са произведени в континенталната част на Великобритания, може да бъдат продавани в британската провинция Северна Ирландия. ЕС съобщи, че ще обмисли искането.

ЕС не позволява вноса на охладена кайма и месни продукти, включително наденица, от трети страни, каквато стана Великобритания след напускането на блока.

Северна Ирландия остава в единния пазар на съюза за стоки в рамките на споразумение, което цели да запази границата между Северна Ирландия и Ирландия отворена и да гарантира мира. В резултат на това влизането на наденичките от Великобритания ще бъде забранено след изтичането на гратисния период в края на юни.

„Всички на масата разбират какво означава този компромис на практика. ЕС няма и не може да приеме деликатният баланс да бъде едностранно променян или да не бъде прилаган заради съображения на купувача“, каза Шефчович.
Той допълни, че ЕС иска да намери креативни решения.

Британският министър за Brexit Дейвид Фрост определи изказването на Шефчович като „смислено и интересно“ и допълни, че очаква отговора на ЕС на британските предложения.

„Съгласен съм, както казва той, че все още има „прозорец за продуктивен политически диалог и положителни резултати“, написа Фрост в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още