Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Шефовете в Dax заобикалят темата за половете

В публикациите си в социалните медии изпълнителните директори на концерните избират формулировки, чувствителни към пола

Шефовете в Dax заобикалят темата за половете

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на компании от германския водещ индекс DAX се опитват да заобиколят често противоречивата тема за половете. Това поне показват резултатите от анализ на публикациите, осъществени от главни изпълнителни директори на листнати в Dax корпорации в социалните медии, извършен от специализираното издание Indeed и цитирано от F.A.Z.

Във всичките 318 анализирани публикации, които са били написани на английски, темата за половете е била избягвана. Вместо да използват местоимения като „той“ или „тя“, мениджърите и техните PR консултанти използват предимно форми за множествено число като „ние“, „те“ или „нас“ (we“, „they“ или „us“). 

Още по темата

Стратегията за избягване на темата доминира и в публикациите на немски. В 68 от разгледаните 123 текста членовете на бордовете заобикалят темата, използвайки изрази като „ние“, „екип“ или „хора“. 16 текста - или 13 процента - използват мъжки род. В 39 публикации - 32 процента - обаче има изрично полово разграничаване. Изследването включва формулировки с „и“ (като „служители и служителки“, 19 текста), с двуеточие (служители:ки, 8) със звездичка (6) или обозначението „служителКи“ (5).

Разгледани са 441 публикации от 19-те главни изпълнителни директори на компании Dax, които са представени в социалните медии. Анализирани са 20-те най-нови публикации на акаунт и платформа.

Освен актуалните публикации анализът разглежда и тези за Международния ден на жената на 8 март. Резултатът: всички от 19-те мениджъри (всичките са мъже, както подчертават авторите), са се изказали по повод на Международния ден на жената и са използвали език, чувствителен към пола.

Франк Хенсгенс, ръководител на Indeed за немскоговорящите страни, смята, че е "много добре, че изпълнителните директори на концерните от Dax-30 избират формулировки, чувствителни към пола". Това, според него, е положително за компаниите като работодатели и може да има положителен ефект върху „културата на многообразието“.

Въпросът дали фирмите трябва да ползват чувствителни към пола формулировки, е предмет на интензивен дебат. Едва в края на март разследването на F.A.Z. в сътрудничество с Университета за приложни науки в Дармщат показа, че повечето от компаниите от DAX се променят в това отношение или искат да го направят в бъдеще.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
6
 
7
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Избягването на пола е в резултат от страх от силните джендърски крясъци. Ако продължаваме да се съобртазяваме съ всякакви измислени понятия и разбирания за да не обидим врещящите, те ще ни наложат "крив" лицемерен свят.
1
 
1
 
6
khao до: Mechkata
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
вярвай си ... :)
1
 
0
 
5
Mechkata до: khao
преди 3 седмици
абе май вече не е толкова ясно кой би спечелил ;)
0
 
1
 
4
khao до: Iblis
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
ооо, гнева е тих. .. напрежението се трупа, колкото по късно, толкова насилието ще е по голямо!Примерно виж гласовете на Тръмп... макар и загубил изборите и че е тотален некадърник, не му попречиха да има рекорден резултат като тотална бройка... аз лично в това виждам точно този тих гняв на хората... разбира се такъв анализ от журналята не беше направен.на следващите им избори, очаквам още по голям сатрап!
0
 
2
 
3
Iblis до: khao
преди 3 седмици
Аз също съм на мнение, че природните закони са над човешките. Само, че като гледам човешкото стадо как добре се води, а пък в последната година даже е щастливо по пътя към кланицата....има и много кучета да го пазят. Докато дойде времето за писване, може и да няма вече "черни" уфсе. Дано не съм прав

Още от Европа
Лагард: ЕЦБ трябва да види стабилно възстановяване, преди да оттегли подкрепата