Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Shell и Total отчетоха изненадващи печалби заради търговията с петрол

Двете големи европейски енергийни компании изненадаха анализаторите, които очакваха загуби, благодарение на добрите резултати, постигнати от търговските звена

Shell и Total отчетоха изненадващи печалби заради търговията с петрол

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските енергийни гиганти Royal Dutch Shell Plc и Total SA успяха да се спасят в определяното от мнозина като „най-лошо“ тримесечие за енергийната индустрия, благодарение на своите мащабни търговски операции, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите бяха наясно, че пандемията от коронавирус е забавила оборотите на почти всички части на бизнеса на енергийните гиганти - от бензиностанциите, през ъпстрийма (проучване и добив), до дългосрочната стойност на активите. Но това е компенсирано от постъпленията от покупката и продажбата на петрол, заявиха двете компании в четвъртък. 

Още по темата

Техните петролни трейдъри, за които не се споделя много пред инвеститорите, носят сериозни приходи. В съответствие с традицията, Shell и Total не разкриват точно колко пари са направили чрез своите търговски операции, нито начина, по който са постигнали това.

Коригираната нетна печалба на Shell възлиза на 638 млн. долара през второто тримесечие, което е с 82% по-малко спрямо същия период на 2019 г., но е далеч по-добре от средната оценка на анализаторите за загуба от 664 млн. долара.

От своя страна Total отчете изненадваща печалба от 126 млн. долара, в сравнение с очакванията за загуба от 443 млн. долара.

Тези цифри изключват десетките милиарди долари, които бяха отписани от стойността на активите на двете компании в резултат на спада на цените на петрола и газа, които вече бяха разкрити на инвеститорите.

Акциите от клас Б на Shell поевтиняват с 0,3% 10 часа българско време на търговията в Лондон. Тези на Total изтриват 1% от стойността си в Париж.

 „Резултатите отразяват по-ниските петролни цени, както и тези на втечнения природен газ и (конвенционалния) газ, по-ниските реализирани маржове при рафиниране, обемите на продажбите на петролни продукти и по-високите отписвания,“ посочват от Shell в изявление. „Това отчасти се компенсира от много силната търговия със суров петрол и петролни продукти“, добавят от англо-холандската компания.

През второто тримесечие Shell и Total успешно експлоатираха т. нар. Играта на контанго (когато цената на стоката е толкова по-висока, колкото по-дългосрочен фючърсен договор се купува), тъй като цените на петрола стигнаха историческо дъно.

Търговията се състои в запълване на оншорни съоръжения за съхранение на петрол или петролни танкери с евтина суровина и едновременна продажба на форуърдния пазар на по-високи цени. Този ход помогна на търговския отдел на норвежката Equinor ASA, който е много по-малък от този на Shell, да направи отчете рекордни приходи от продажби в размер на 1 млрд. долара през второто тримесечие.

Освен че се възползва от контанго, Shell също спечели пари от своята бизнеса си с реактивно гориво. По-рано тази година компанията намали размера на изплащания дивидент, докато Total запази своя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 1 месец
Нали това казвам: изненадващо е за "експертите" - иначе и аз не зная защо е изненадващо.
0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Че са направили печалби го разбирам. Не разбирам защо да е изненадващо
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Ами "експертите" да ходят да копат компири, щом не знаят, че Мидичката и Тоталченцето имат силен бизнес надолулу по течението !!! За мен в тия резултати няма абсолютно нищо изненадващо, ама аз не съм "експертин".

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако