Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Shell може да отпише до 22 млрд. долара активи заради пандемията

Сянката, която пада върху операциите на петролния гигант, отразява цялостното състояние на индустрията

Shell може да отпише до 22 млрд. долара активи заради пандемията

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell Plc отчете влошаване на редица показатели на своя бизнес, с което дружеството предоставя на инвеститорите първи поглед върху това колко тежко коронавирусът удря през второто тримесечие големите петролни компании по света, известни като Big Oil.

Мрачното второ тримесечие показа, че кризата ще окаже трайно въздействие върху енергийната индустрия, тъй като понижаването на дългосрочните прогнози относно цените на горивата ще доведат до масови отписвания на активи от страна на Shell в размер до 22 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Пандемията не остави нито една част от операциите на енергийния гигант невредими. Производството на петрол се забави, продажбите на гориво паднаха, а доставките на всички енергийни продукти - от втечнен газ до нефтохимически продукти, също пострадаха. 

Още по темата

Спадът на търсенето вече не е изненадващ. Печалбите на Big Oil бяха ударени от вируса през първото тримесечие и компаниите предупредиха, че нещата ще се влошат едва след като пълното въздействие на пандемията започне да се усеща през март. Въпреки неотдавнашното възстановяване на потреблението в някои от най-тежко засегнатите страни, устойчивостта на вируса показва, че възстановяването все пак ще е крехко.

Обемът на продажбите на петролни продукти ще варира между 3,5 милиона до 4,5 милиона барела на ден през второто тримесечие, което е спад от 6,6 милиона барела година по-рано, воден от "значителното свиване" на търсенето на фона на пандемията, посочват от Shell в изявление само месец преди представянето на тримесечния отчет на 30 юли.

От компанията изтъкват, че е преразгледана средносрочната и дългосрочната перспектива за цените и прецизирането на маржа, като Shell очаква нейният дълг да се увеличи с цели 3% главно поради разходите от обезценка.

Драстични промени

Коронавирусът разкри уязвимостта на някои от най-големите петролни и газови компании в света, но също така им даде възможност да накарат инвеститорите да променят навиците си. Заради пандемията Shell и BP Plc направиха драстични промени в своя бизнес, от отписвания на активи за милиарди долари до големи съкращения на дивиденти и работни места.

Компаниите оправдаха тези ходове, определяйки ги като отговор на двойната заплаха в лицето на ценовия крах на петрола и екологичния натиск за ограничаване на въглеродния отпечатък. BP заяви, че цените на петрола и газа ще бъдат по-ниски от очакваното през следващите десетилетия, тъй като вирусът ще навреди в дългосрочен план на търсенето и ще ускори прехода към по-чиста енергия.

Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бьорден намали през април дивидента на компанията за първи път след Втората световна война. През май дружеството заяви, че ще възстанови плащанията към акционерите, след като пазарът на петрол отново постигне баланс.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ръстът на случаите на коронавирус натежа върху борсите в Европа