IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell може да забави обратното изкупуване на акции заради слабата икономика

Компанията надмина с лекота очакванията за печалбата ѝ през третото тримесечие

19:00 | 31.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британско-холандският енергиен гигант и най-голям платец на дивиденти в света Royal Dutch Shell предупреди, че несигурната икономическа среда може да забави програмата ѝ за обратно изкупуване на акциите на стойност 25 млрд. долара, която е най-голямата в света. Компанията надмина с лекота очакванията за печалбата ѝ през третото тримесечие благодарение на силната търговия с петрол и газ, предава Ройтерс.

По-добрите от очакванията резултати на фона на спада на цените на петрола със 17% на годишна основа подчертават трансформацията на Shell през последните години, включваща големи съкращения на разходите и внимание върху възвръщаемостта след забавянето в индустрията през 2014 г.

Но спадът на търсенето на петрол и газ по света на фона на търговското напрежение между САЩ и Китай – двете най-големи потребителки на енергия в света, може да даде своето негативно отражение, отбелязва Shell.

Книжата на компанията поевтиняват с 2,84% към 15,45 ч. българско време.

Главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден заяви в комюнике, че намерението на Shell за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара до края на годината остава непроменено.

Той обаче добави, че „преобладаващо слабата макроикономическа среда и очаквания за затруднения неизбежно създават несигурност за темпа на намаляване на съотношението между дълга и обикновените акции на компанията до 25% и финализиране на програмата за обратно изкупуване на акции през 2020 г.“.

Процентът на нетния дълг от общия капитал на Shell нарасна до 27,9% спрямо 27,6% през предходното тримесечие.
Англо-холандската компания, която плаща най-големите дивиденти в света от 16 млрд. долара на година, планира да увеличи плащанията за инвеститорите чрез обратно изкупуване на дивиденти и акции на стойност 125 млрд. долара между 2021 и 2025 г.

Shell придоби акции на стойност 12 млрд. долара от юли 2018 г. насам и обяви в четвъртък, че е започнала следващия транш от обратно изкупуване на стойност до 2,75 млрд. доара до 27 януари 2020 г.

Силна търговия

Нетната печалба, която трябва да бъде разпределена между акционерите, като се изключат някои ефекти, е намаляла с 15% до 4,8 млрд. долара спрямо година по-рано. Тя надмина очакванията на анализатори за 3,91 млрд. долара.

Спадът беше компенсиран от силното представяне на търговията на Shell с втечнен природен газ и търговията, свързана с предстоящите промени през 2020 г. на стандартите за гориво за плавателни съдове, съобщи пред репортери главният финансов директор на компанията Джесика Ул.

„През това тримесечие продължихме да постигаме силни парични потоци и печалба въпреки трайно по-ниските цени на петрола и газа и на свиването на маржовете при химическите продукти“, посочи ван Бюрден.

Добивът на петрол и газ през третото тримесечие е намалял с 1% на годишна основа до 3,6 млн. барела петролен еквивалент на ден.

Оперативните парични потоци, смятани от мнозина за основно мерило за представянето на компанията, са нараснали до 12,25 млрд. долара спрямо 8,63 млрд. долара през второто тримесечие и 12,1 млрд. долара година по-рано.

Ул заяви, че влошаването на икономическата среда през второто и третото тримесечие на 2019 г. са намалили паричните потоци на Shell с около 5 млрд. долара спрямо предходната година.

Свободните парични потоци, или наличните пари в брой за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции, са нараснали до 10,1 млрд. долара спрямо 8 млрд. долара година по-рано.

Конкурентите на Shell, BP и Total, обявиха рязък спад на печалбата си през тримесечието в резултат на по-ниските цени на петрола и газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Реално ного добри резултати на Мидичката - спадът на акциите и е малко... глупав. Ама нищо де - щом ще изкупува обратно акции - нека то да е евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още