IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell започва обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара

Втората по големина петролна компания в света не успя да отговори на очакванията за печалбата си през второто тримесечие

12:20 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Royal Dutch Shell стартира дългоочакваната си програма за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара на фона на намаляването на дълга и печалба за второто тримесечие, която е далеч под очакванията, предава Ройтерс.

Програмата за обратно изкупуване на акции, обещана след придобиването на BG Group през 2016 г., е най-ясният сигнал до момента, че втората по големина петролна компания в света се възстановява от тригодишния спад в енергийния сектор.

Shell ще започне да изкупува акции клас А или Б на стойност до 2 млрд. долара на всеки три месеца, съобщи компанията. Тя планира да изкупи акции на стойност най-малко 25 млрд. долара в периода между 2018 г. и 2020 г. в зависимост от по-нататъшния напредък в намаляването на дълга и цената на петрола, допълва компанията.

Решението е взето на фона на лекото намаляване на дълговото бреме на Shell през второто тримесечие. Съотношението на дълга към капитализацията на компанията е намаляло до 23,6% спрямо пика от 29,2% през третото тримесечие на 2016 г. и 24,7% през първото тримесечие на тази година.

Дългът на Shell обаче продължава да възлиза на 66 млрд. долара, като е останал почти без промяна в последните пет тримесечия.

Англо-холандската компания значително намали разходите, закри хиляди работни места и продаде активи на стойност близо 30 млрд. долара след кризата на петролния пазар през 2014 г.

Очакванията на инвеститорите към програмата за обратно изкупуване на акции се повишаваха стабилно в последните тримесечия, тъй като печалбата и генерирането на ликвидни средства нараснаха на фона на възстановяването на цените на петрола и след агресивното съкращаване на разходите след кризата през 2014 г.

Печалбата на Shell за второто тримесечие обаче не успя да отговори на очакванията. Нетните приходи, които ще бъдат разпределени между акционерите през тримесечието, са нараснали с 30% на годишна основа до 4,691 млрд. долара. Анализаторите очакваха те да достигнат 5,967 млрд. долара.

Спадът на печалбата идва главно от отделите на Shell за рафиниране, търговия и маркетинг в резултат на по-ниските резултати в областта на търговията, по-високите разходи и валутните курсове.

Цената на акциите на Shell на борсата в Лондон се понижи с 0,7% в началото на търговията.

„Въпреки слабите резултати според нас програмата за обратно изкупуване вероятно ще се отрази положително на представянето на цената на акциите в краткосрочен план“, казва анализаторът от RBC Capital Markets Бираж Боркхатариа.

Добивът на петрол и газ през тримесечието е намалял до 3,442 млн. барела петролен еквивалент спрямо 3,839 млн. барела петролен еквивалент през първото тримесечие на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още