IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестте предизвикателства пред Еманюел Макрон през новия политически сезон

От септември правителството ще възобнови консултациите си със социалните партньори по пенсионната реформа, обещана за 2019 година

22:16 | 22.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон и неговото правителство се събраха на първото си заседание след лятната ваканция в началото на новия политически сезон, през който ще имат натоварена програма - от реформата на държавния сектор до деликатното бюджетно уравнение, предаде Франс прес.

Реформата на държавния сектор

Обещанието на Макрон да закрие 120 хил. работни места в държавния сектор до 2022 година вече стана причина десетки хиляди демонстранти да излязат на протест по улиците. Разговорите между правителството и синдикатите по съгласуването на реформата в държавния сектор, в който са заети над 5 милиона души във Франция, трябва да започнат през септември, за да бъде изработен проектозакон през първата половина на 2019 година.

Борбата срещу бедността

В желанието да обори критиците си, които го обвиняват, че е "президентът на богатите", Макрон обеща план за слагане на край на "предопределеността на бедността". Той трябва да определи редица мерки, за да помогне на близо 14-те процента французи, които живеят под прага на бедността (1 008 евро месечно), да излязат от финансовите трудности. 

Пенсионното табу

От септември правителството ще възобнови консултациите си със социалните партньори по пенсионната реформа, обещана за 2019 година. По тази много чувствителна тема Макрон предварително изключи варианта да се променя предвидената от закона сега възраст за пенсиониране - 62 години в повечето случаи. В страна, където продължават да действат редица специални режими, изпълнителната власт иска да въведе "единен" режим, при който правилата ще бъдат еднакви за всички.

Свит бюджет

Съставянето на бюджетното уравнение се очертава изискващо изключителни балансьорски умения с предвиден растеж за 2018 година от 1,8 на сто вместо очакваните първоначално 2 на сто.

Brexit и европейските избори

Макрон прие британския премиер Тереза Мей в началото на август, а преговорите по излизането на Великобритания от ЕС, предвиждано за март 2019 година, буксуват. "Съдбата на Европа" ще бъда определена "през следващите пет години", каза през лятото френският президент, според когото сблъсъкът между "прогресисти" и "националисти" ще бъде в центъра на европейските избори през май 2019 година.

Намаляваща обществена подкрепа

Точно преди лятната ваканция скандал около високопоставен служител от охраната на Макрон, заснет с полицейска каска да се държи брутално с демонстрант, шокира французите и породи критиките на опозицията. Начинът, по който президентът овладя "случая Бенала" подкопа популярността му, която спадна до 27 на сто от подкрепящите го в проучване на ЮГов (YouGov), направено в началото на август. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още