IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шилер: Задава се рецесия

Причината за това според него е водената от президента на САЩ Доналд Тръмп външотърговска политика

10:37 | 19.12.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нобеловият лауреат по икономика Робърт Шилер гледа скептично на перспективите за американската икономика. 
 
„Рецесията ще дойде, в това съм сравнително сигурен“, казва Шилер пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. Причината за това според него е водената от президента на САЩ Доналд Тръмп външотърговска политика. 
 
„Опасенията от ескалация на тези конфликти разрушават и сега цели бизнеспланове на редица корпорации по целия свят“, казва икономистът. По думите му това лесно може да причини рецесия, и то не само в САЩ. 
 
Предстоящото отслабване на американската конюнктура нямало да отмине и финансовите пазари, пояснява Шилер. „Всички три най-важни вида инвестиционно класове – акции, облигации и недвижими имоти, се намират на рекордно високи стойности или близо до тях. Но надценени са преди всичко американските акции“, казва още Шилер. 
 
Икономистът от Йейл вече предрече пукането на „интернет балона“ (т. нар. „New Economy“) малко преди края на миналия век. Той прогнозира точно и срива на цените на имотите през 2007 г., който бе причинен от световната финансова криза. 
 
Силна критика Шилер отправя към външната политика на Тръмп. „Президентът е напът да разруши репутацията на САЩ. Нужен бе половин век да се изгради този имидж“, казва икономистът. 
 
Според него налице е една „форма на произвол и безнаказаност в правителството, която на фона на разделението в САЩ ще засегне целия свят“, предупреждава Шилер.  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
кво друго да кажеш, ти си направил тоя профил за възхвала на тръмп!..и като си почнал, дай линк към строежа на мексиканската стена .... че нещо медиите не говорят за нея :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
stefan_penev
преди 4 години
Нобеловата му награда е пазара и пазарните регулации. В случая надделява демократа в него, който не може да оцени и очевадните успешни икономически ходове на Тръмп. Той е привърженик на глобалистическата икономическа концепция, да изнесем всички производства в страните работилници, за да печелим повече. Само че цената на това са съкратените работни места, безработица, лентяи, престъпност. Данъчната политика на Тръмп не е издънка, нито върнатите пари в САЩ, нито променените вериги на доставките, заобикалящи Китай. Да, ще има рецесия, няма как тя да не засегне някои от страните, които печелиха на гърба на САЩ и сега чрез тарифи и други мерки, ще им се развали рахатлъка. Поне на този етап, обаче, в близък план, САЩ не ги чака рецесия, поне доколкото зависи от икономическата политика на Тръмп. Ако нещо се прецака, ще се случи заради абсурдното мазохистично поведение на демократите. А Европа с безличната си политика, с екологичния мазохизъм просто няма как да не влезе в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
Mechkata
преди 4 години
Не трябва да си нобелов лауреат, за да видиш грешната политика на Перчема. Трябва да си слабоумен, за да не я видиш. Радвам се, че човек от такъв ранг не се страхува да сподели обективното си мнение пред света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 12
penman
преди 4 години
Каврък, вместо да пишеш винаги едни и същи глупости, вземи да по работиш, защото с мързелуване жилище няма да си купиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 4 години
+1 ... и калашник! скоро един такъв ще струва повече от кило злато :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
pinoccio
преди 4 години
Кризата от 2008 не беше от имотите. Тя бе породена от един финансов инструмент - дефолтните суапове, който беше използван в полето на имотите. Където и да бъде използван този инструмент, дори на автоборсата в Горубляне - ще доведе до балон в цените на стари автомобили. Но много е удобно да се обобщи ей така - кризата с недвижимите имоти. Затова сега ипотеки и кредити не могат да доведат до балон - просто нарастват цените. Има разлика между нарастващи цени и балон. Кризата с дотком балона беше от прекомерните инвестиции в сектора, свързани със съответните прекомерни очаквания - иновативен чип в силициевата долина, от който не излязло нищо, например. В имотите не можеш да инвестираш повече, отколкото можеш да построиш, освен ако някой не инвестира в тухла четворка, за която е открито клетъчното деление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 0
titocar
преди 4 години
Кризата оттдавна е факт най-вече личностна в световен мащабЛидери на най-големите икономики са хора които нищо не разбират от бизнес и социална политика единственно лобистки ходоветова ще доведе със сигурност до крах на дребният и среден бизнес а малко по-късно и големите корпорации ще трябва да преначертаят плановете сиВ този ред единнствената инвестиция колято си струва е обработваема земя, ако е останала на тази планета инъче панелка за 200000? не звучи реално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Нещо на глобализма, му заскърца механизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Бъдещите длъжници не четат подобни материали и едва ли знаят , какво е Нобелов лауреат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
На фона на такъв тип предупреждения, от Нобелов лауерат, предсказал, няколко кризи, в България, продължават да се теглят кредити, като за последно, банките набутват ипотеки, в колосални размери, надувайки балона при имотите. И сякаш нищо не може да наруши партито и веселието. Хората забравиха, бързо какво им се случи преди 10 години, или по скоро новите-бъдещи длъжници, тогава са били твърде малки, за да осъзнаят, че вечен купон няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още