IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: ЕС се нуждае от Турция за решаване на бежанската криза

Не харесвам какво прави Ердоган, но не можем да прекъснем сътрудничеството си с него, смята германският финансов министър

16:10 | 17.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

В интерес на Европейския съюз (ЕС) е да продължи сътрудничеството си с Турция, за да бъде спрян миграционният натиск. Този коментар направи германският министър на финансите Волфганг Шойбле пред Die Welt.

“Аз изобщо не харесва какво прави Ердоган, но не мисля, е ние можем да прекъснем сътрудничеството с него“, обясни той.

Според германския финансов министър ЕС не може да опази границите си от бежанците от Сирия и Ирак и се нуждае от сътрудничеството на Турция в борбата с трафикантите на хора.

Шойбле заявява още, че Европа трябва да може да решава кои бежанци да приема. „Когато хората бягат от война, трябва да помогнем. Но когато става въпрос за икономическа миграция, трябва да можем да ги спрем“, обясни той.

Мнението на Шойбле контрастира рязко с интервю на австрийския външен министър Себастиан Курц от началото на седмицата. Пред германското списание Focus той беше категоричен, че ЕС може да опази външните си граници и няма нужда от сделка с Анкара.

В последните седмици властите в Турция са категорични, че няма да продължат споразумението за ограничаване на мигрантите, подписано с ЕС през март, ако не бъде отменен визовият режим за турските граждани, пътуващи в общността.

Споразумението предвижда връщане на мигранти, които са влезли незаконно в ЕС през Турция. ЕС също обеща и 6 млрд. евро за Анкара, с които да бъдат подобрени условията на живот на бежанците, които в момента се намират в лагери на територията на страната.

Брюксел очаква и преди либерализирането на визовия режим Турция да изпълни пакет от изисквания, което обаче страната не е направила. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу дори заяви, че ЕС унизява Турция, която полага повече усилия от всеки друг, за да стане част от общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Нека първо изпълнят изискванията пък тогава да говорим пак , че до никъде не са стигнали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Шойбле е в инвалидна количка но мозакът му работи като компютар Сътрудничеството между Е С и Турция ще продължи и договорите ще се изпълняват и от двете страни Е С ще преведе до 2018 всичките 6 милиарда помощи за Турция а турските граждани ще получат безвизови пътувания за туризъм и бизнес когато турското правителство изпълни 72 изисквания за такова пътуване Австрииците искат здрави външни граници но друг да ги осигурява - България Гърция Италия Те понеже са в сърцето на европа това не ги засяга 1 какво да го коментирам Тои е или *** или неграмотен Жалкото е че толкова авторитетен сайт като Инвестор пуска такива коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още