IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Г20 може да отложи въпроса за търговията на срещата си заради САЩ

В края на седмицата предстои среща на финансовите министри и централните банкери от Г20 в германския град Баден-Баден

14:40 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Протекционистката позиция на новата администрация на САЩ може да усложни разговорите в Г20 тази седмица и да принуди политиците да отложат спорния въпрос за търговията, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за Ройтерс.

Преди срещата на финансовите министри и централните банкери от Г20 в германския град Баден-Баден в петък и събота Шойбле казва, че все още не е ясно дали групата ще запази общ език в подкрепа на свободната търговия и отворените пазари.

„Има различаващи се позиции по тази тема“, каза Шойбле, намеквайки за лозунга "Америка на първо място“ на американския президент Доналд Тръмп и коментари на други високопоставени държавни служители на САЩ.

„Възможно е изрично да изключим темата за търговията в Баден-Баден и да заявим, че тя може да бъде разрешена само на среща на държавните и правителствените лидери“.

Ранен проект на комюнике за срещата на Г20 предполага, че световните финансови лидери може вече да не отхвърлят протекционизма, нарушавайки дълга десетилетие традиция.

„Това не е перфектното решение, но няма да бъде толкова важно“, каза Шойбле за възможността членовете на Г20 да не достигнат до споразумение по търговията.

Финалното комюнике от Баден-Баден ще изпрати послание, че международното сътрудничество все още е стабилно в условията на нарастващи геополитически рискове, допълва той.

Шойбле вярва, че Г20 ще запазят установения език, който отхвърля манипулации с валутните курсове. „Това са очакванията ми“, каза той.

Шойбле допълва, че ще поиска от американския си колега Стивън Манучин по време на разговори в Берлин по-късно в четвъртък да обясни плановете си за реформа на данъчния кодекс на САЩ и въвеждането на корекции на граничните такси, като така се облагодателства износът за сметка на вноса.

„Ще му представя аргументите, които от моя гледна точка говорят срещу промяна на данъчната система на целия свят“, каза Шойбле. „Надявам се, че ще постигнем разумни резултати“.

Германският финансов министър казва още, че не очаква Вашингтон да премахне всички регулации върху финансовите пазари, след като Тръмп поръча анализи на основните банкови правила, наложени след глобалната финансова криза.

„Не съм толкова песимистично настроен“, казва Шойбле, добавяйки, че САЩ имат интерес текущите преговори по банковите правила Базел III да бъдат завършени.

В отговор на непрекъснатите критики на САЩ срещу огромния излишък по текущата сметка на Германия Шойбле заяви, че силното представяне на износа на Германия се дължи и на хлабавата парична политика на Европейската централна банка.

За съжаление, трябва да кажа, много от тези, които критикуват германския излишък не ме подкрепят по въпроса да не разчитаме твърде много на паричната политика, за да се генерира растеж“.

Шойбле неведнъж е призовавал за повишаване на лихвените проценти, искайки от правителствата да създадат условия за устойчив растеж, като прилагат структурни реформи.

Министърът казва още за Ройтерс, че ако еврото отслабне още повече, това вероятно ще помогне за ускоряване на инфлацията в блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още