IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле обръща палачинката за трансферите към по-бедните страни от еврозоната

След изборите германският финансов министър ще предложи южните страни от еврозоната да се включат в спасителния фонд на единния валутен блок

10:29 | 23.08.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле работи по предложение, което ще позволи на южните страни от еврозоната да се включат в спасителния фонд на единния валутен блок, за да увеличат инвестициите по време на рецесии, съобщава онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на информация на в. Bild.

Ако информацията се потвърди, това ще е значителна промяна в политиката на Шойбле, който доскоро се противопоставяше на трансферите от по-богатите държави от еврозоната към по-бедните държави като Гърция, посочва изданието. 

Германското финансово министерство засега не е коментирало публикацията.

Германия е най-големият участник в Европейския механизъм за стабилност – постоянният спасителен фонд на еврозоната.

Bild пише, че Шойбле има намерение да направи предложението след изборите в Германия на 24 септември. На вота се очаква да победят консерваторите, предвождани от канцлера Ангела Меркел.

В замяна на по-гъвкавия достъп до фонда Шойбле иска той да има повече правомощия по отношение на държавния дълг и бюджетите, посочва се в публикацията.

Bild допълва, че предложението е жест към френския президент Еманюел Макрон, който обеща да работи с Ангела Меркел за пътна карта за по-тясна интеграция в еврозоната. Макрон настоява за по-голяма конвергенция в еврозоната и иска Германия да предприеме действия.

Европейският съюз (ЕС) остава непълен проект и ще изисква промени в договорите, за да се постигне по-голямо сближаване между държавите членки на еврозоната.

Шойбле заяви по-рано през тази година, че споделя мнението на Макрон, че в еврозоната са необходими финансови трансфери от по-богати до по-бедни държави.

Съвместен бюджет на еврозоната и общ финансов министър са сред идеите за по-дълбока интеграция във валутния блок, след като Великобритания напусне ЕС през 2019 г. Предвижда се и завършването на банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Много хубаво го беше казал другарят Георги Димитров: Дружбата със СССР е тъй жизнено необходима като слънцето и въздуха за всяко живо същество.Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Dimat
преди 6 години
Де да беше планова икономика - задава се направо директивна "икономика",като за начало са определяните квоти по отделните държави,които след време ще изчезнат и прелеят в региони!Тази директивна икономика ще премине(даже вече е преминала) към директивно управление на цялостната социална дейност и ЕС ще се превърне окончателно в една ферма,населена със "щастливи" двукраки животинки,издаващи все още самостоятелно членоразделни звуци - до следващите директиви!На ви "демокрация",щастливи двукраки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
"В замяна на по-гъвкавия достъп до фонда Шойбле иска той да има повече правомощия по отношение на държавния дълг и бюджетите, посочва се в публикацията."---Това изречебие обяснява всичко.И за страна като нашата с толкова много корумпирани м.у.три и престъпници във властта не звучки зле. Да не забравяме, че и няколко едри "бизнесмени" отгледани от същите тези престъпни български политици всеки ден търсят начини да бутнат борда ако е възможно за да се изтрият дълговете им. Оня Дебелия докато е жив няма да спре да фалира всичко каквото може под закрилата на другия Дебел водещ българската прокуратура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 22
Bobacho
преди 6 години
Време е ние да напуснем зараждащия се колос на плановата икономика наречен ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още