IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле предупреждава за нови балони

Вотът за Brexit през миналата година е показал колко „тъпо е“ да се слушат демагозите, казва германският финансов министър

16:52 | 09.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Той беше една от най-важните фигури в най-важната финансова група на еврозоната. В продължение на осем години Волфганг Шойбле, федералният министър на финансите на Германия, определяше дискусиите в Еврогрупата, форматът на 19-те министри на финансите на еврозоната.

На 24 октомври Шойбле ще бъде избран за председател на Бундестага, а в понеделник (9 октомври) ще бъде последната му среща сред колегите в еврогрупата. „Реших преди изборите да не го правя вече. Защото осем години са достатъчни. Но, разбира се, има известна болка при вземането на сбогом“ казва Шойбле.

Разбира се, към правилната раздяла пасват и няколко думи за потомците, особено на международно ниво. За платформа Шойбле избра Financial Times. В интервюто си той предупреди, че глобалните дългови и ликвидни спирали представляват голям риск за глобалната икономика. Има опасност от "нови балони", предизвикани от трилионите, които централните банки изляха на пазарите още от началото на финансовата криза, предупреждава той. 



Германският юрист (малко известен факт) намира предупредителни думи и по отношение на Brexit. Вотът за излизане на британците през миналата година е показал колко „тъпо е“ да се слушат демагозите, които казват, че „плащаме много за Европа“. В тази връзка те обаче правили голяма услуга на Европа, добавя той.

Шoйблe зaявява още, чe e зaгpижeн зa пoтeнциaлнaтa cлaбocт в eвpoзoнaтa, въпреки че бaнĸитe ce oпитват дa ce cпpaвят cъc cлeдĸpизиcнoтo нacлeдcтвo нa лoшитe ĸpeдити.

Влизането на германските десни популисти от AfD в Бундестага не променя нищо в представата на света за Германия като демократична държава, пояснява още Шойбле.

Той oтдaвнa e нaй-пpoeвpoпeйcĸият пoлитиĸ в ĸaбинeтa нa ĸaнцлepa Aнгeлa Mepĸeл и e с ĸлючoвo влияниe въpxy пoлитичecĸия oтгoвop нa ĸoнтинeнтa ĸъм дългoвaтa ĸpизa в eвpoзoнaтa, коментира FT. Според медията именно Шойбле е изиграл ключова роля за промяна на общественото настроение в Германия към еврото. И именно зapaди пoзициятa cи зa пoддъpжaнe нa cтpoги иĸoнoмии тoй чecтo бe мишeнa нa мeдийни aтaĸи, ocoбeнo в дъpжaви ĸaтo Гъpция.

Драмата с Гърция е една от най-трудните задачи за германския финансов министър. Силно задлъжнялата страна бе спасена от фалит с помощта на международните кредитори. В замяна на това правителството в Атина предприе от 2010 г. насам все по-големи реформи и съкращения на разходите. В рамките на текущата спасителна програма до средата на 2018 г. са предвидени кредити за 86 млрд. евро.

При продължаващите до ранните утринни часове и изпъващи нервите срещи в разгара на кризата през 2015 г. Шойбле упорито настояваше за спазването на стриктен курс за икономии. Това, в съчетание с неговите прословути поговорки и понякога горчива ирония, го направи силно омразна фигура в Гърция.

„We agree to disagree“. С това изречение той влезе в учебниците по финанси при една от най-изнервящите срещи с тогавашния финансов министър на Гърция Янис Варуфакис., който веднага го контрира: „Според мен дори и за това не сме съгласни“.

Също толкова запомнящо е изказването му „isch over“. На 28-и февруари 2015 г. приключи една от спасителните програми за Гърция, а с това и договорените пари. Но германският министър хладнокръвно обяви „на 28-и, в 24 часа... isch over“... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още