IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле призовава за преструктуриране на Европейската комисия

Той предлага всички отговорности да бъдат възложени на ограничен брой заместник-председатели на ЕК, на които да бъдат подчинени останалите еврокомисари

18:31 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шойбле призовава за преструктуриране на Европейската комисия

Броени дни след провеждането на европейските избори германският финансов министър Волфганг Шойбле призовава за реорганизация на Европейската комисия (ЕК), състояща се в това основните компетенции на ЕК да бъдат разпределени между малък брой комисари, предаде AFP.

„Можем да организираме ЕК по по-ефикасен начин", обяснява министърът в текст, който ще бъде публикуван утре във всекидневника Die Welt. „Можем да направим еврогрупата по-силна, а ЕК – по-ефективна“, пише Шойбле. Той предлага всички отговорности да бъдат възложени на ограничен брой заместник-председатели на ЕК, на които да бъдат подчинени останалите еврокомисари. 

„Наистина, икономическият и валутният съюз бяха подсилени през последните няколко години, но това не е достатъчно“, смята политикът.

Подобно предложение вече бе направено по време на кампанията на изборите за Европейски парламент от кандидата на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстат и изглежда се подкрепя от Париж.

Европейските лидери определиха през тази седмица приоритетите на ЕС за следващите пет години: растеж, заетост, конкурентноспособност; задълбочаване на валутния съюз; енергия и опазване на климата; въпросите на сигурността и имиграцията; външните работи.

Можем да постигнем „интелигентна интегрирана Европа", заяви Шойбле, ако след даден преглед задачите и отговорностите бъдат изчистени и обособени по-ясно". ЕС е в състояние да „се фокусира върху грижите на вътрешния пазар, търговията, финансовия пазар и валута, климата, околната среда и енергетиката, външна политика и политиката на сигурност – тоест в областите, където само на европейско ниво, може да се постигне траен успех".

Освен тази реорганизация на ЕК, Шойбле посочва в статията си, че в средносрочен план е необходимо да бъдат променени основните договори на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още