Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Шойбле: Внимателно с разширяването на еврозоната

Страните, които искат да се присъединят към единната валутна зона, ще трябва да осигурят икономическите предпоставки за това, коментира той

Шойбле: Внимателно с разширяването на еврозоната

Снимка: Ройтерс

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле подкрепя принципно плановете на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да въведе еврото във всички страни от Европейския съюз (ЕС).

В интервю за германската обществена телевизия ARD обаче политикът от управляващите християндемократи посочи, че страните, които искат да се присъединят към единната валутна зона, ще трябва да осигурят икономическите предпоставки за това.

Юнкер подчерта в основното си изказване пред Европейския парламент (ЕП), че еврото трябва да е “повече от валута за избрана група страни”.

Речта на Юнкер се обляга „на основата на нашите европейски идеи", каза Шойбле. “Искаме силна, ефективна Европа", подчерта германският финансов министър.

Според него това означава, че и населението в държавите членки на еврозоната също трябва да бъде убедено в нуждата от тези мерки. Затова според него е добре, че Юнкер е оказал натиск и ускорява темпото.

“Предпоставките обаче трябва да бъдат изпълнени. Важно е страните да могат да се справят с една стабилна, твърда валута, за чиято девалвация вече няма да могат сами да вземат решения".

Шойбле подчерта, че Германия ще е добре само и ако другите страни от ЕС се справят добре. “Не става дума за разпределяне на пари”, поясни той.

Той също така отново се възпротиви на идеята за общи дългове. Това ще е “отрова за Европа", каза той. „Който реши това, ще трябва да понесе последствията за решението си", каза Шойбле.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (5)

1
 
1
 
5
majnata до: lyusien
преди 6 месеца
"Нито една голяма банка в еврозоната не фалира по този престъпен начин както К Т Б"

Мхм ... фалират напарфюмирани , като Монте Паски в Италия.
1
 
0
 
4
majnata до: Lucifer
преди 6 месеца
Хаха , внимавай какво си пожелаваш !
2
 
8
 
3
преди 6 месеца
Ако бяхме във еврозоната или поне в чакалнята това с К Т Б нямаше да се случи или поне нямаше да се случи по този отвратителен начин Нито една голяма банка в еврозоната не фалира по този престъпен начин както К Т Б
1
 
4
 
2
Lucifer до: lyusien
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Човекът просто се страхува от следващото ни КТБ ! Мутренския манталитет на управление, отсъствието на правосъдие би натоварило ненужно ЕЦБ. А така с борда за тях сме дисциплинирани и безопасни а тук се самоизяждаме от корупция. Резултатът е обезлюдяване на БГ. Това е, вече сме във фаза канибализъм...преди години казваха " искам да съм *** в щата алабама" а днес " искам да съм мигрант в Германия или Франция..."
1
 
10
 
1
преди 6 месеца
Защо г-н Шобле не обясни защо се създават правила и изсквания за еврозоната и въвеждане на еврото когато дори да се изпълняват както е случая с България хора като Шойбле казват " Още не сте готови " Де факто ни е сме във еврото България е във валутен борд 1 евро е равно на 2 лв Влизаики в чакалнята на етикетите на стоките ще се пишат и двете цени И сега сме в евро но не ползваме предимствата на това - евтино финансиране ниски лихви по кредитите стабилна подкрепа от Е Ц Б Какво точно иско да ни обясни г- Шойбле ?

Още от Европа
Италия се присъедини към страните износителки на газ за първи път