IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландците са разколебани за референдум за независимост

Brexit не влияе на настроенията за независимост в Шотландия, показва проучване

13:57 | 25.04.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Почти половината шотландци не желаят нов референдум за независимост, показва проучване на Kantar, цитирано от Ройтерс. Темата е ключова около предстоящите предсрочни избори във Великобритания и началото на преговорите за Brexit.

Шотландското правителство е на мнение, че хората трябва да имат втори шанс да изразят мнението си дали искат да останат част от Обединеното кралство или не. Лондон обаче е официално против ново допитване.

По време на референдума за излизане от ЕС повечето шотландци бяха против. Местните власти решиха, че могат да използват това и да попитат гражданите дали въобще искат да останат в рамките на Великобритания при предстоящия Brexit.

Плановете на първия министър Никола Стърджън са новият референдум да бъде проведен през есента на 2018 година или пролетта на 2019 година – тоест почти на финала на преговорите на Лондон за излизане от общността.

Допитването на Kantar обаче показва, че Brexit не влияе на настроенията за независимост на шотландците. Само 26% от участвалите в анкетата подкрепят идеята референдумът да бъде проведен в този период, а 18% смятат, че това може да се случи и на по-късен етап. За 46% обаче провеждането на нов референдум за независимост въобще не е необходимо.

55% от тези, които биха участвали в общественото допитване, пък биха гласували против. Излизане от Обединеното кралство биха подкрепили 37% от шотландците, а 8% още не са решили как да гласуват.
На референдума за независимост, провел се през 2014 година 55% от шотландците решиха да останат част от Великобритания.

Шотландия е част от Обединеното кралство от 1707 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Малко ги клаха англичаните през средновковието та сега искат да останат в състава на Великобритания..... Гайдари, к'во да правиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Като се разнесе пушилката от залповете на платената медийна артилерия по позициите на Брекзита и се огледат щетите, и тези 37% заблудени гайдари ще се осъзнаят и ще разберат, че се намират на сухо и сигурно място на палубата на кралския на Нейно Величество флот, докато гледат потъването на така наречения ИЮ... хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още