IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландия изготви законопроект за референдум за излизане от Великобритания

Вот за оставане или напускане на Обединеното кралство може да бъде проведен през втората половина на 2020 г., посочи шотландският първи министът Никола Стърджън

16:21 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън. Снимка: Ройтерс

Правителството на Шотландия е определило нови правила за провеждане на референдум с надеждата да се пребори за ново гласуване за отделяне от Великобритания през втората половина на 2020 г., ако британският парламент одобри това, съобщава Ройтерс.

Законопроектът, представен пред шотландския парламент в сряда, има за цел да постави ясни правила, които да очертаят правните рамки за всеки подготвян референдум. 

Кабинетът на първия министър Никола Стърджън иска да насочи фокуса върху широкото недоволство в Шотландия спрямо излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Това създава допълнително напрежение върху британското правителство в Лондон, както и върху целия парламент, които продължават да бъдат разкъсвани от различия в своите политически възгледи и неспособност да решат казуса Brexit.

“Току-що представихме законопроект за определяне на правилата за референдум за независимост, за да позволим на народа на Шотландия да избере собственото си бъдеще вместо да му бъде наложен Brexit”, споделя Стърджън в пост в Twitter.

Въпросният законопроект също така подготвя условията за бъдещ вот за отделяне, какъвто британското правителство твърди, че не би позволило.

Според Стърджън обаче подобна позиция не може да бъде запазена.

„Жизненоважно е британското правителство да признае, че би било в разрез с демокрацията, ако се опита да блокира такъв референдум – в действителност, всяка такава позиция би се оказала напълно неустойчива“, добави още първият министър на Шотландия.

Законопроектът не определя конкретна дата за бъдещ референдум за независимост, но говорейки пред BBC в Дъблин, Стърджън посочи, че вероятно подобен вот може да бъде осъществен през втората половина на следващата година.

През 2014 г. шотландците отказаха да напуснат 300-годишния съюз с Англия и Уелс, като гласувалите за оставане бяха 55%, а тези против - 45%.

Според направените социологически проучвания подкрепата за напускане на Великобритания е нараснала значително през последните 5 години, но мнозинството все още подкрепя сегашната политическа структура на Обединеното кралство.

Въпреки че Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г., две от четирите съставни страни в нея – Шотландия и Северна Ирландия, избраха да останат в пределите на блока.

Шотландските националисти обвиняват Лондон, че е пренебрегнал гласа на страната, докато организацията Scotland in Union, която цели да запази Шотландия в пределите на Кралството, определя законопроекта за референдум като „безразсъдно действие на безотговорно правителство“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още