IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландската независимост застрашава строителни проекти за 8 млрд. лири

Голяма част от проектите разчитат на субсидии от Великобритания

17:00 | 11.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Шотландската независимост застрашава строителни проекти за 8 млрд. лири

Строителни проекти в Шотландия на стойност близо 8 млрд. британски лири може да бъдат прекратени, ако на референдума на 18 септември се подкрепи независимостта ѝ от Великобритания, пише Bloomberg.

Причината е неяснотата около бъдещата валута на независима Шотландия, както и факта, че голяма част от проектите разчитат на субсидии от Великобритания, посочва компанията за проучвания Barbour ABI.

Около една пета от строителните проекти на стойност 38 млрд лири, предвидени в Шотландия, са на чуждестранни инвеститори и неяснотата около това дали лирата ще продължи да се използва в Шотландия, ако тя напусне Великобритания, може да доведе до отлагане или прекратяване на тези проекти, отчита Barbour ABI.

Секторът на енергията от възобновяеми източници ще бъде най-засегнат, тъй като е зависим от британските субсидии, отбелязва компанията.

„Ако Шотландия избере независимостта, преговорите между нейното и британското правителство ще се удължат и усложнят, създавайки потенциална опасност за договорите в публичния и частния сектор“, коментира водещият икономист в Barbour ABI Майкъл Дал. „Въпросът за валутата също ще има голям ефект“, допълва той.

Инвеститорите изтеглиха близо 2 млрд долара от британски инвестиционни фондове през последните 2 месеца заради неяснотата около това как ще се отрази евентуален положителен вот на референдума върху активите.

Проучване на YouGov от миналата седмица за пръв път даде преднина на поддръжниците на независимостта, повишавайки притесненията на инвеститорите относно бъдещата валута на Шотландия, новите регулаторни изисквания и липсата на централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
"голяма част от проектите разчитат на субсидии от Великобритания". Първо да видят колко приходи се отнемат на Шотландия годишно - вероятно са много повече и тогава да се говори колко се връщат под формата на субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Лоши сепаратисти! Искат си държавата обратно. Не искат в империята на злото начело с диктатора Камерън! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още