IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер: ЕС и Русия трябва да излязат от спиралата на санкциите

Диалогът е единственият начин за възстановяване на доверието, посочи бившият германския канцлер

09:48 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шрьодер: ЕС и Русия трябва да излязат от спиралата на санкциите

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, което е известен с близките си отношения с руския президент Владимир Путин, призова Европейския съюз и Русия да "излязат от спиралата на санкциите" въпреки украинската криза.

"Взаимните санкции вредят страшно много и на двете страни", заяви Шрьодер в Рощок на конференция, посветена на германско-руските икономически отношения.

"Ето защо призовавам европейските политици, както и руските да излязат, от спиралата на все така твърдите икономически санкции", каза бившият канцлер в периода 1998-2005 г., който сега е председател на надзорния съвет на компанията Nord Stream. Газопроводът "Северен поток" свързва Русия и Европа през Балтийския регион, припомня АFP.

Шрьодер се обяви в подкрепа на диалога като "единствения начин за възстановяване на доверието", пише БТА. По думите му мир и стабилност на нашия континент може да има само при здраво партньорство с Русия. Той подчерта, че Москва не бива да бъде изолирана.

Бившият канцлер изнесе реч пред 400 участници в конференцията в северния германски град Рощок.

По-рано тази седмица стана ясно, че ЕС ще запази санкциите си срещу Русия, тъй като мирното споразумение от Минск не действа ефективно.

Постоянните представители на държавите от блока в Брюксел се срещнаха във вторник, за да обсъдят евентуално смекчаване на санкциите. На срещата те отбелязаха, че събитията след 5 септември, когато беше подписано мирното споразумение, са в известна степен окуражаващи, но то не се прилага достатъчно добре.

Санкциите поставят редица ограничения пред физически лица и компании, включително банки, фирми от сектора на отбраната и петролната индустрия.

Западните власти и правителството в Киев обвиняват Москва в инвазия на украинска територия и подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, включително и с войници и доставки на оръжие. Кремъл продължава да отрича обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още