IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли втори референдум за независмост на Шотландия

Британското общество се умори от сагата около Brexit и това се отрази на изборите, коментира Борислав Мавров, програмен директор на фондация "Европейски институт"

13:53 | 17.12.19 г.
Ще има ли втори референдум за независмост на Шотландия

Според него малко се говори за загубата на юнионистите в Северна Ирландия, но експертът прогнозира, че тя ще има много сериозно значение за вътрешните процеси в Обединеното кралство.

"Основната причина за крайния резултат от вота е доброто стратегическо позициониране на консерваторите и възможността те да преформатират изборите като референдум за Brexit. Това им донесе успех", смята Мавров.

По думите му британското общество се е уморило от сагата около Brexit. "Тези избори затвориха дълъг цикъл на напускане. Умора имаше. Случилото се на изборите е израз на умора", смята Борислав Мавров.

Той обясни, че слабата позиция на лейбъристите и недобрата кампания на либералдемократите са предопределили успеха на консерваторите.

Мавров очаква, че ще се засили натискът върху Борис Джонсън за втори референдум за независимост на Шотландия заради добрите постижения на шотландските националисти.

“Партията ще се възползва от отличния си резултат, за да притиска Джонсън и да опита да получи възможност за провеждането на референдум. Много трудно Шотландия може да бъде затворена в Обединеното кралство”, убеден е той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria, в който се коментира какви ще за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още