Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ще осигури ли фармацевтичната индустрия на ЕС достъп до иновативни лекарства?

Новата стратегия за Европа ще промени европейското законодателство във фармацията през следващите три години, прогнозира Деян Денев

гледано: 2452   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Целта на Европейския съюз е да увеличи лекарственото производство и да изгради силна фармацевтична индустрия в Европа. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.
Още по темата

По думите му фармацевтичната стратегия за Европа представлява основа за промяна в европейското законодателство за следващите три години, която ще доведе до една по-устойчива система, която гарантира на пациентите достъп до иновативни и финансово достъпни лекарства.

„В условията на пандемия видяхме колко е важен фармацевтичният сектор. Той  е такъв и в нормални условия, но това не е толкова явно", коментира Денев.

Той посочи, че съгласно стратегията ще се инвестира много повече в разработването на лекарства на територията на ЕС за болести, които сега са смятани за нелечими, и в осигуряването на по-бърз достъп за терапии за пациентите.
Денев обясни още, че към момента повечето лекарства, използвани в Евросъюза се произвеждат извън блока.

„Стратегията предвижда увеличаване на производството в Европа и увеличаване на обмена на информация между държавите за съобразяване на нуждите на населението и повишаване на възможностите на индустрията бързо да произведе и достави необходимите лекарства без да се стига до свръхпроизводство“, съобщи той.

Според него стратегията не е създадена, за да адресира пандемията, но тя може да ни помогне да изградим навици.

Директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България също така коментира процеса по разработването на ваксина, като заяви, че някои от медикаментите, чиито производители са кандидатствали за разрешение за прилагане, вече са по складовете, така че, когато разрешението бъде дадено, ваксините да бъдат разпространени по най-бързия начин. 

„Това, което се промени е, че досега ваксините се разработваха от една компания само със собствените й усилия, а сега виждаме обединение на компании така, че производствените мощности да изработят стотици хиляди дози максимално бързо“, отбеляза Денев.

Той прогнозира, че в началото на следващата година може би ще имаме разрешена за употреба ваксина в Европейския съюз.

На какви уроци ни научи пандемията от коронавирус? Ще отговори ли на търсенето и на очакванията за ефективност новата ваксина срещу COVID-19? Как през следващите години ще се намали зависимостта от доставките от Китай?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ можете да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
ing5rov до: julian12
преди 1 месец
отрова за организма , отрова и за джоба ...
1
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Повечето са отрова. Но това е нормално. Зависи от дозата.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Лекарствата са отрова !

Още от Европа
Борис Джонсън: Новият вариант на COVID-19 вероятно е по-смъртоносен