IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли управляващата коалиция в Италия в проблем за цяла Европа?

Популистката коалиция поражда притеснения, защото не е склонна да спазва бюджетните ограничения на ЕС, посочи финансовият анализатор Николай Ваньов

13:06 | 09.10.18 г. 2
Ще се превърне ли управляващата коалиция в Италия в проблем за цяла Европа?

Управлението на италианския премиер Матео Салвини и вицепремиера Луиджи ди Майо се превръща в проблем за цяла Европа. Това мнение изрази финансовият анализатор Николай Ваньов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Управлението на популистката коалиция Ваньов отдава на последствията от финансовата криза през 2008 г., както и преувеличаването на проблеми като кризата с мигрантите.

Според финансовия анализатор коалицията поражда притеснения основно поради факта, че не е склонна да спазва бюджетните ограничения на Европейския съюз (ЕС), което е движещо правило за него в последните 15 години.

“Друг проблем е, че двамата италиански политици са готови да са твърде агресивни с останалите си партньори в Европа, посочи Ваньов и заяви, че това не е от полза нито за Италия, нито за Европа. – Не бива да се пренебрегва фактът, че италианската икономика е третата по големина икономика в еврозоната и четвъртата в ЕС. Един сериозен проблем там, при нивото на държавен дълг, със сигурност ще значи проблем за всички европейски държави.“

Анализаторът коментира, че несъответствието между плановете за бюджетния дълг на Италия с правилата на ЕС се дължи на твърде многото обещания от Салвини още преди избирането и стъпването му в длъжност, както и на невъзможността на италианската икономика да поеме толкова много фискални стимули.

„За Европа е изключително важно фискалните рамки да бъдат спазвани. Не случайно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не иска да вижда страна, която излиза от рамките и твърди, че ще се върне в същите тези рамки след няколко години. Така всяка една държава членка на ЕС би могла да я последва”, посочи Ваньов.

Той все пак смята, че Италия няма да се откаже от настоящите си фискални планове и ще потвърди прогнозата си за намаляване на публичния си дефицит, който от 2,4% догодина ще намалее до 2,1% през 2020 г., за да стигне 1,8% през 2021 г.

По думите му отговорът на ЕС ще бъде по вече установения бюрократичен ред – ще се отправи предупреждение и ще стартира процедура срещу Италия.

Вижте целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
Некоректно зааглавие ... проблем ше е за Меркел , Юнкер и шайката педрастии в Брюксел , дето са решили , че те са Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
не, няма по заглавие ... статията не си заслужава четенето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още