IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се сблъскат ли британците отново с празни рафтове?

Вероятно е да има сериозни забавяния в началото на годината заради промяната на митническия контрол, предупреждава асоциация

20:09 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Малко преди старта на налагането на новия контрол върху вноса на храни от ЕС британска асоциация предупреждава за затруднения. „Вероятно е да има сериозни забавяния в началото на годината заради промяната“, заяви ръководителят на Британската федерация за замразени храни (BFFF) Ричард Хароу. Това може да доведе до проблеми с доставките на храни през януари. Великобритания внася пет пъти повече храни от ЕС, отколкото изнася за общността, предава DPA.

От 1 януари вносителите ще трябва да декларират пред британските митници доставките си от ЕС предварително и в пълния им размер. Поради затрудненията в търговията правителството в Лондон първоначално спря действието на регламента след Brexit. В другата посока строгият контрол е в сила една година, след като Великобритания напусна митническия съюз и единния пазар на ЕС. Оттогава в търговията между ЕС и Обединеното кралство се наблюдават постоянно повтарящи се проблеми.

Германски асоциации също предупреждават, че новият британски митнически контрол ще окаже допълнителен натиск върху вече напрегнатите вериги за доставки. „Въпреки че новите правила в Обединеното кралство се въвеждат поетапно, ние сме загрижени, че няма достатъчно планиране, за да се гарантира, че новите изисквания ще са разбрани от всички във веригата за доставки на храни", казва Хароу. Например, той счита за съмнително дали ЕС е наясно с нововъведената система за проследяване на месни и растителни продукти.

Той се опасява, че пристанищата на ЕС ще позволят на камионите да напускат общността в посока на Обединеното кралство без пълни документи. Освен това сред британските вносители имало висока несигурност. Все още има области, за които членовете на BFFF не са информирани, каза той. „Остават броени дни до влизането в сила на новите правила и ние продължаваме да се опасяваме, че януари може да се окаже стресиращ месец за нашите членове", казва Хароу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още