IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще скочат ли фалитите на физически лица с ръста на лихвите в САЩ и на Острова?

Броят на молбите за обявяване в неплатежоспособност, подадени от физически лица, намалява във всяка една от годините от финансовата криза насам

16:35 | 03.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на физическите лица, искащи фалит, във САЩ и Великобритания спада значително през последните години, но благотворителни организации и анализатори са обезпокоени, че собствениците на жилища могат да изпитат неприятности, ако Федералният резерв на САЩ (Фед) и Английската централна банка (АЦБ) вдигнат лихвените проценти, пише CNBC.

Делът на фалитите във Великобритания, измерен като броя на фалитите, падащ се на 10 000 души, намалява във всяка от годините от пика от 30,9 през 2009 г. до 21,8 през 2014 г., разкриват актуалните данни на АЦБ, публикувани през юли.

Същевременно в САЩ броят на хората, които подават молби за обявяване в банкрут, се понижава с 12% до 879 736 през едногодишния период, приключващ на 30 юни, издават данните на американските съдилища, занимаващи се с фалити на физически лица.

Анализатори приветстват данните. Директорът във Fitch Ratings Херман Пуун посочва, че продължаващото подобрение както на молбите за помощи при безработица, така и на безработицата, спомагат за по-доброто от очакваното намаление на молбите за обявяване във фалит. Според него, ако инерцията се запази, с края на 2015 г. молбите за фалит на физически лица ще спаднат за пета поредна година.

Въпреки това през последните няколко месеца и гуверньорът на АЦБ Марк Карни, и председателят на Фед Джанет Йелън намекват за увеличаване на лихвените проценти в бъдеще, тъй като икономиките на страните им се подобряват.

Едно от отраженията на по-високите лихви обаче е, че някои домакинства могат да изпаднат в просрочие и евентуално – да обявят фалит.

„Заради исторически ниските лихви през последните шест години хората управляват по-лесно финансите си“, заявява главният изпълнителен директор на британската благотворителна организация Citizens Advice Джилиън Гай. „Един ръст на лихвите ще направи нещата по-трудни за тези, които вече страдат, и ще притиснат тези, които едвам свързват двата края.“

Според фондацията всеки пети собственик на жилище във Великобритания ще изпадне в просрочие, когато лихвите тръгнат нагоре.

По-високите лихвени проценти обаче могат и да принудят някои домакинства да заемат повече, с което да задлъжнеят повече.

Британската консултантска компания Money Advice Trust очаква, че през 2020 г. делът на дълговете на домакинствата на Острова ще премине пика от 169% от доходите, достигнат преди рецесията. По отношение на необезпеченото кредитиране – фирмата прогнозира то да бъде в размер на 74,7 млрд. долара, или повече в сравнение с последните очаквания на Министерството на финансите на Великобритания.

Ако броят на молбите за обявяване на фалит наистина започне да се покачва, е много вероятно процесът да бъде постепенен, а не изведнъж, смята още Пуун от агенция Fitch.

„Потребителското търсене на кредити за автомобили и жилища и на кредитни карти може да се промени, тъй като евентуалният ръст на лихвите може да ограничи спестяванията на домакинствата“, заявява анализаторът.

„Ако дълговете и ипотеките станат по-скъпи в резултат на по-високите лихви, очаквам лек прираст на забавените плащания и натиск върху способността на потребителите да плащат, което може да причини по-високи загуби, които могат да доведат до допълнителни молби за обявяване във фалит“, продължава той.

Данните в САЩ показват, че за 12-месечния период, приключващ на 30 юни 2007 г., малко преди началото на финансовата криза и когато лихвата на Фед бе около 5%, 751 056 души са подали молби за фалит.

През 2008 г. броят на новите искания за обявяване в неплатежоспособност се повиши с 28,9% до 967 831. В хода на 2008 г. Фед оряза лихвата от 3,5%, колкото бе в самото начало на годината, до 0,25% в нейния край, като и в момента тя е толкова.

Броят на фалитите се увеличи отново през 2009 г. с 35 на сто до 1 306 315 и достигна връх от 1 572 597 през 2010 г. От тогава броят намалява постепенно.

Като цяло е много вероятно случаите на фалити във Великобритания и САЩ да не се увеличават, или поне не с много, тъй като домакинствата би трябвало да се адаптират към малките, постепенни планирани повишения на лихвите от страна на Фед и АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
antonio1234
преди 8 години
А в *** кога ли ще има такъв закон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фридман и особено Фридрих Хайек имат предвид индустриалния капитализъм когато говорят за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябват строги регулации Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.От 2008год. до сега са дадени според едни 14 - http://***.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEUа според други 23 трилиона със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898 за спасяване на банките по различни начини и затова скочиха държ.дългове ,и като гледам как вървят нещата тепърва кризата ще започва и статия трябва да се прочете - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328,и в коментар 1 съм обяснил какво трябва да се направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Танас е частен случай.А на въпроса: Ще скочат ли фалитите на физически лица с ръста на лихвите в САЩ и на Острова? - накратко: ДА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
ее танасе, дай и на некой друг малко думата бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
ее танасе, дай и на некой друг малко думата бре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Най-много се радвам как самата ''система'' се само изобличи ,че е грешно построена защото лихвите и т.н. доходност изискват постоянен растеж а това е невъзможно в една затворена система като Земята с изчерпаеми енерг.ресурси и глобалното затопляне е отделно Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
А тази статия трябва да се прочете - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Ето таблица за САЩ - http://***.usdebtclock.org/#за Англия - http://***.debtclocks.eu/public-debt-and-budget-deficit-of-the-united-kingdom.htmlЗНАМ КАК ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ФИНАНСОВАТА КАТАСТРОФА - АПОКАЛИПСИС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Ще има увеличение на фалитите и не само на физич.лица Отделно при над 18 трилиона държ.дълг увеличение на лихвата с 1% означава 180млрд. от бюджета за лихви тоест или увеличение на бюдж.дефицит или на данъците или намаление на разходите на бюджета Отделно има около 9 трилиона дългове извън САЩ емитирани в долари и увеличението ще се калкулира в крайните цени и т.н. инфлацията увеличава неравенството и е вид кражба и съм обяснил КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още